Производствени фирми, които работят в пловдивския район „Тракия“, трябва да преустановят дейността си, защото според новия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив се предвижда пълно премахване на производствата в рамките на града. Така бившите индустриални зони вече са предназначени за жилищно строителство, предаде Радио Пловдив.

За казуса алармира на пресконференция инж. Иван Къндев, управител на фирма за електроника и роботизиращи заключващи системи в район „Тракия“.

„Зад някогашната Мебелна къща местен строителен предприемач вдига огромен жилищен комплекс с много високи сгради, които се намират точно до производствените бази. Въпреки че ние сме „чисто производство“, все пак има изпарения във въздуха, вдига се и шум. Според закона всяка производствена дейност трябва да спре, щом до нея има жилищно строителство“, обясни инж. Къндев.

Той самият разбрал за промените в ОУП, когато започнало изграждането на мегакомплекса на „Гербера“ ООД, в непосредствена близост до техните цехове. Започнал собствено разследване, при което се оказало, че и други собственици на такива фирми, в различни части на Пловдив, също не са запознати.

Иван Къндев изреди нарушенията, според тях, в процедурата, а подробностите са описани в нарочно създаден сайт.

„Промяната на предназначението на терена е извършена в пълно нарушение на законите за устройство на територията, за чистотата на въздуха и за шума. Заради това предполагаме, че стоят корупционни практики“, заяви инж. Къндев.

Той е сезирал Окръжна прокуратура преди 9 месеца, която отказала да образува досъдебно производство, и РДНСК, която до момента не е реагирала. Заведено е и дело в Административния съд в Пловдив.

„Подали сме жалби до Народното събрание, и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, МРРБ, МОСВ. Събираме и подписка за частична промяна на ОУП. Ще осъдим общината за милиарди, но защо да ги плащат данъкоплатците“, каза Иван Къндев.

От община Пловдив обясниха пред Радио Пловдив, че казусът е от предишния мандат. Има образувано дело в Административния съд срещу подробния устройствен план на зоната, а общината чака съдът да се произнесе.