Българските и европейските земеделци не са терористи, както ги обявиха някои политици. Не бива да се сърдим на протестите им, а да ги подкрепяме, когато са справедливи. Това заяви в Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя откри в панаира заедно с с министрите на земеделието на България Кирил Вътев и на Република Косово Фатон Пеци деветото изложение "Агра", "Винария" и "Фудтех".

Йотова добави, че фермерите искат да защитят своя труд, който никак не е лесен и призова да бъдат подкрепени.

"Това са хората, които осигуряват храната на всички нас. Тук съм, за да изкажа подкрепата си за земеделците от президентската институция", добави още Йотова. Тя каза още, че е срамно земеделската страна България да внася 80% от плодовете и зеленчуците от други страни. Вицепрезидентът добави още, че не може само с финансови кръпки да се решават проблемите на земеделците, а да се изгради целенасочена и разумна  политика за тяхната подкрепа. Илияна Йотова завърши, че "Зелената сделка" е хубаво нещо, но не трябва да ощетява земеделските производители, а до спомогне за тяхното развитие.

В момента  заетите  с лозя площи у нас  са 60 011 хектара.

С решението на Европейската комисия  те могат  да бъдат  увеличавани с 1% на година до 2030 г. Регистрираните лозари в  България са 41 432. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Той добави, че през миналата година у нас са внесени 11 266 000 литра вино, което е 10% от консумираното в страната.

"Вносът не е толкова сериозен проблем и на застрашава родните производители. За сравнение във Франция през 2023 г. 43 % от  консумираното вино е вносно. Българите предпочитат родната продукция, която е качествена", заяви Красимир Колев.

"Свидетели сме на сериозни притеснения и недоволства на земеделските производители, но независимо от това има сериозна заявка за това изложение. Тук се срещат науката с практиката, най-новите постижения и хората, които имат амбицията да ги предлагат", заяви министър Кирил Вътев.