На 30 март 2024 г. Факултетът по математика и информатика на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ тържествено ще връчи дипломите на 560 абсолвенти от 59-тия си пореден випуск. Дипломираните 376 бакалаври и 184 магистри от специалности в областта на информатиката, математиката и информационните технологии ще бъдат приветствани от ръководството на университета и факултета, както и от техни настоящи и бъдещи работодатели и представители на местната власт. Тази година броят на отличниците сред абсолвентите е 263 – 138 бакалаври и 125 магистри, уточниха от висшето училище.

ФМИ е с над 50-годишна история и е сред най-големите и авторитетни центрове за обучение по математика, информатика и ИТ в страната. Във факултета годишно се обучават около 2000 бакалаври, магистри и докторанти в най-съвременни направления на софтуерното инженерство, информатиката, математиката и информационните технологии. ФМИ е водеща национална институция в обучението и квалификацията на педагогически специалисти в областта на математиката, информатиката и ИТ.

Гаранция за провеждане на качествен учебен процес, придобиване на необходимите знания и развитие на професионални умения и компетентности, е високо квалифицираният академичен състав от над 120 щатни и хонорувани преподаватели, както и експерти от практиката. Учебните планове и програми се актуализират периодично, в съответствие със съвременното развитие на научните направления, образователните стратегии и изискванията на пазара на труда. ФМИ разполага със специализирани аудитории и модерни компютърни зали с локални мрежи и с постоянен достъп до Интернет.

Утвърдени специалисти от бизнеса са традиционни партньори на факултета, както в обучението, така и при провеждане на практически стажове. За единадесета поредна година студентите от бакалавърските специалности на факултета в областта на информатиката и компютърните науки провеждат практическо обучение в реална работна среда в софтуерни компании. Възпитаниците на ФМИ се реализират успешно в различни сфери на науката, образованието, държавните институции и софтуерния бизнес. Спонсори на факултета, които са настоящи и бъдещи работодатели, ще наградят първенците сред абсолвентите.