Общинските съветници  на Пловдив приеха на днешната си сесия  новата Наредба за финансиране на инициативи в сферата на културата, като очакваният резултат от прилагането й е по-ефективна и отворена към гражданите политика и осигуряване на максимална прозрачност в разходването на средствата в тази сфера. Това предаде Радио Пловдив.
С тази цел се дигитализира процесът по подаване на документи за финансиране и отчитането на финансираните дейности.  
Дигитализацията ще направи процеса по кандидастване и финансиране по-прозрачен, а от друга страна ще облекчи в голяма степен културните оператори.
С новата Наредба за реда и условията за финансиране на проекти по програма "Култура", която е част от Календара на културните събития на Община Пловдив, ще се увеличи и размера на средствата, с които администрацията ще подпомага проектите за културни събития.
Целта е да се обогати културния живот на града. Финансовите параметри ще бъдат в рамките на приетите от Общинския съвет средства.
С нормативният документ се разширява и обхватът и дейностите по финансиране.
В компонент „Произведения на пловдивски пистаели и важни за града издания“ се включва и финансиране на превод на чужд език и оформянето им до електронна книга.
Разширяването на обхвата ще даде възможност за популяризирането на пловдивските творци, техните произведения и Пловдив зад граница.