Дълго чаканато почистване  на обраслото корито на  река Марица в чертите на Пловдив започна. Старт дадоха кметът Костадин Димитров и заместниците му Иван Стоянов, Тошо Пашов и Савина Петкова.

Години пловдивчани трепереха да не дойде голяма вълна, тъй като коритото е превърнато в джунгла и на практика няма проводимост.

Сега местната власт дава гаранция, че за 90 дни реката ще бъде почистена в протежение на 6 км от железния мост на бул. "Копривщица" до съоръжението за завиряване и малко по на изток. Изпълнението е поверено на фирма „БКС – Озеленяване" срещу 997 хиляди лева без ДДС.

"Ще се премахва само дървесната растителност. Разговаряли сме със специалисти и еколози. Няма да се секат всички дървета. Тези, на които гнездят птици и хвърлят сянка, ще бъдат запазени. Предстои тяхното маркиране", обясни заместник-кметът по екологията Иван Стоянов. Особено внимателни са с кормораните по настояване на сдружение "Зелени Балкани". В момента тези птици ги няма, защото само зимуват, а сега са около делтата на Дунава.

Специалистът от фирмата-изпълнител Николай Талигаджиев допълни, че стартират днес  9 работници, като се очаква да стигнат до 25 в натоварените дни.

"Ще направим всичко възможно да си свършим работата качествено и в срок. Няма да навредим на растителността и животните в района", гарантира той.

Според кмета Костадин Димитров част от коритото може да се превърне в пешеходна зона.

Река Марица не е почиствана основно от 2011 година. Последното премахване на растителността беше извършено в мандата на кмета Славчо Атанасов срещу сумата от 6 млн. лева. След това  "Градини и паркове" с косачки се опитваха да премахват растителността по островите, но с големите дървета не можеха да се справят.

Бившият кмет Здравко Димитров направи три опита да започне мащабно почистване, но удари на камък. Първия път обяви поръчка за 5 млн. лева с пряко договаряне с консорциум, зад който стои ПИМК, но тя беше прекратена като незаконосъобразно. После Зико обяви частично извънредно положение, за да може да разчисти коритото, но и тази процедура се провали. Последният опит мина през много обжалвания в КЗК и ВАС и договорът беше подписан чак в този мандат.

Движението по пробива „Модър – Царевец“ ще бъде пуснато вероятно след 2 седмици заради забавяне в строителните дейности, съобщи кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Причината е забавяне в изграждането на Южния обходен колектор, което рефлектра върху работата на другата фирма, която работи по пробива.

„Разочарован съм от несъгласуваните работи между отделните фирми. Сега имаме готов транспортен пробив и „забиваме“ в канализацията по Южния колектор. Превърнал съм се в инженер, архитект, строител, знам коя шахта добива якост, а това не е мой ангажимент“, възнегодува градоначалникът.

Той събира утре сутрин в 9.30 часа представители на всички фирми, работещи по проекта, за да се съгласуват поредните графици и детайли. Утре ще се решава и дали да бъде пуснато движението по „Модър – Царевец“.

В понеделник се очаква да бъде издаден и акт 15 на пробива.

Кметът Костадин Димитров обяви 2 май за неучебен ден и призова директорите на училищата да организират децата да четат книги в къщи.

Общинското транспортно дружество „Екобус" получи  лиценз за 10 години.  Това съобщи днес  ресорният заместник-кмет на Пловдив Савина Петкова.

Така дружеството ще може да продължи дейността си по създаване на линии на градския транспорт на Пловдив, които да се обслужват от електровозила.

Савина Петкова добави, че продължават проверките на превозвачите  за препродажби на билети.

"Всички нарушители, които сме заловили, са глобени", добави Петкова.