Отделението по диализно лечение към УМБАЛ “Свети Георги”  Пловдив отбелязва 50 години от създаването.

Преди половин век, на 29 април през 1974 година, е осъществена първата хемодиализа под тепетата. Тя е на пациентка с хронична бъбречна недостатъчност, извършена е от д-р Варткес Озанян и продължава цели 10 часа.

Този момент не само обозначава началото на диализното лечение в региона, но и става крачка към бъдещето на нефрологията.

Оттогава Отделението по диализно лечение към университетската болница изминава дълъг път на значителен растеж и развитие, като се превръща във водещо звено за цяла Южна България. Днес се оглавява от д-р Георги Цочев, който заедно със своя екип от професионалисти, извършва ежедневно процедури със съвременна медицинска апаратура и иновативни методи.

Юбилеят ще се отбележи с официална церемония в База I на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД - Пловдив. По покана на д-р Цочев на честването ще присъстват изпълнителният директор на университетската болница проф. д-р Карен Джамбазов, ректорът на Медицинския университет - Пловдив проф. д-р Ангел Учиков,, областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, също така представители от ръководството на болницата,, началници на медицински звена, бивши ръководители на отделението по диализно лечение, както и целият персонал.

По време на събитието ще бъде излъчен и кратък документален филм, в който историята на отделението е представена от емблематични лекари през годините, както и от пациенти.
В Отделението се днес се поемат и лекуват най-тежките случаи, като се поддържа 24-часова спешност. За изминалата година пациентите с остра и хронична бъбречна недостатъчност са достигнали близо 19 хиляди души.