Ботев (Пловдив) загуби с 0:1 домакинството си на Славия от първия плейофен кръг на efbet Лига. Единственото попадение в срещата реализира Галин Иванов в 34‘, а „канарчетата“ се отчетоха със сериозни пропуски, които в крайна сметка ги лишиха от това да вземат поне точка.

Още в 8‘ Ботев имаше своя първи шанс. Чудесен пас на Джеймс Ето‘о изведе Уме Емануел сам срещу вратаря, но нигериецът стреля неточно от трудния ъгъл.

Отново Уме беше замесен в следващата по-интересна ситуация в двубоя. В 25‘ крилото на „жълто-черните“ беше повален в наказателното поле на Славия след шпагат на защитник, но съдията прецени, че играта е била в рамките на позволеното и не отсъди дузпа.

Натискът на Ботев продължи, като в 30‘ и Мохамед Брахими пробва късмета си. Негов удар от границата на наказателното поле рикошира в защитник на Славия, за да премине на сантиметри от страничната греда на закования на място Светослав Вуцов.

В 34‘ с първата си по-добра възможност гостите откриха резултата. Добре изпълнен и заучен корнер завърши с удар на Галин Иванов по земя от наказателното поле. Топката се оказа във вратата, като това беше и първи допуснат гол за Ботев след 6 поредни сухи мрежи.

Минути по-късно Ботев отново можеше да получи дузпа. Системата за видео повторение се намеси, за да разгледа положение за игра с ръка на защитник на Славия в собственото наказателно поле, но реферите пред мониторите прецениха, че няма очевидна съдийска грешка на Георги Давидов и оставиха първоначалното решение дузпа да не бъде отсъдена.

Във финалните минути на първата част Славия опита да удвои аванса си, като Хидaйет Ханкич се отчете с важни прояви, за да запази резултата само 1:0 за столичани.

През второто полувреме Ботев вдигна оборотите драстично. Още в 50‘ дойде и най-дискусионният момент в мача. Извеждащо подаване зад гърба на защитата на Славия създаде добра възможност за „канарчетата“. Последва неразчетено излизане на вратаря на гостите Светослав Вуцов, който повали футболиста на Ботев на тревата без да играе с топката. Първоначално съдията му показа червен картон, но след намесата на ВАР санкцията беше смекчена и беше решено, че наказанието на Вуцов ще е само жълт картон и пряк свободен удар за Ботев.

В последвалите минути и Ивелин Попов, за когото това беше мач №150 в българското първенство, и Дилан Мертенс пробваха късмета си, но до изравнително попадение не се стигна.

Златният шанс за Ботев дойде в 63‘, когато перфектно центриране на Попов попадна на главата на появилия се от скамейката Мартин Секулич. Сам срещу опразнената врата от няколко метра обаче нападателят уцели страничната греда.

Силните минути за Ботев продължиха, но до попадение отново не се стигна. Последователно Попов, Там и Нуачукву тестваха Вуцов, но без резултат.

Във финалните 10‘ на срещата „канарчетата“ имаха още добри възможности, като в 85‘ пас на Балоянис намери Секулич в наказателното поле, но опитът на нападателя да продължи към непокрит негов съотборник не мина.

В добавеното време и Нуачукву тества рефлекса на Вуцов, но ударът му по земята беше париран с крак от вратаря на Славия, за да се запази крайното 1:0 в полза на гостите.

Това беше първа загуба за Ботев от повече от месец насам, като поражението сложи край на серията от 6 поредни мача, в които тимът беше непобеден, а и беше без допуснат гол. В класирането „жълто-черните“ продължават да са 7-и, но само с точка повече от ЦСКА 1948, а и с мач повече от столичани.

Следващият двубой на Ботев е в сряда, 1 май, срещу ЦСКА на стадион „Христо Ботев“ в полуфинален реванш за Купата на България. За първенството пък следващият опонент е ЦСКА 1948, като столичният тим също гостува в Пловдив на 6 май.