Подсладителите и пикантните подправки създават зависимост
 
Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина във ВМИ Пловдив с отличен успех. Работила е като участъков терапевт в Пловдив и Хисар, а като млад лекар - в с. Овчеполци, Пазарджишка област. Основното направление, в което работи през последните 11 години, е клиничната диетология. Обучавала се е при колеги от Университетска болница "Дома Линда", Калифорния, САЩ. Работила е 8 години като диетолог в клиника "Медикус Алфа" в Пловдив, а в момента е завеждащ на център "Здраве" в Пловдив. Изготвя индивидуални лечебни програми за всички съвременни заболявания с оглед спиране на тяхното развитие и усложнения и постигане на цялостен оздравителен ефект.
 
-  Може ли промяната в хранителния режим да се окаже вид лечение?
 
-  Не случайно бащата на медицината Хипократ е казал, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Тя е в основата на функционирането на всяка клетка, всяка тъкан и всеки орган. В крайна сметка ние сме това, което ядем, във физически смисъл. Здравето на всяка клетка и на цялото тяло зависи от храната, с която я зареждаме.
 
- Кои са основните грешки на съвременния човек?
 
- Основната грешка е във видовете храни, които използваме. Втората грешка е в количеството, което е свързано със състава на храната. Има много храни, които стимулират апетита и създават зависимост. Хората неистово започват да искат да се хранят и го правят. Това са храните, които съдържат натриев моноглутамат, аспартам, пикантните подправки, които са много мазни, много солени. Аспартамът се намира във всички безалкохолни напитки, дъвки и сладки храни, на които пише "без захар". Това успокоява хората, които ги купуват, а всъщност се оказва, че този подсладител, който е 200 пъти по-сладък от захарта, носи повече рискове, отколкото ползването на захарта. Той уврежда зрението, мозъка и създава тази неутолима жажда и глад за напитки и храни, които го съдържат. Например кока-кола, която хората считат за диетична, съдържа еласпартам, която в съчетание с кофеина създава токсична субстанция за нашия мозък и ние си повреждаме най-важния орган - централната нервна система.
 
- Какви съвети за храненето давате на пациентите си?
 
- Има пет най-добри и качествени групи храни, с които да се храним, за да бъдем здрави и да се излекуваме, когато имаме заболяване. Но е важно и количеството храна, което има връзка с качеството, защото има продукти, които провокират един съвсем добър и здравословен апетит и дори да преядем, не носи риск за здравето. Третият момент е времето, в което се храним, за да подържаме добро тегло. Когато обмяната е активна, енергията се изразходва и не можем да качим излишни килограми така, както когато се храним в неподходящите часове, особено вечер. Това е един от най-сериозните проблеми, които водят до затлъстяване на съвременните хора. Сутрин - едно кафе, лека закуска, ако изобщо я има, обядът е на крак и естествено вечер, човек е много гладен. А това е времето, в което организмът се подготвя за сън, той не може и да обработи тази храна. Тя остава цяла нощ в стомаха, червата, където ферментира. Това създава условия за всякакъв вид заболявания, като възпаление, язвена болест и по-сериозни заболявания като рак на стомаха и червата.
 
- Кои са петте групи храни, които са най-добри?
 
- Има пет групи храни които с най-добри, най-зареждащи, най-пълноценни и с най-малко рискове за здравето. На първо място са плодовете, зеленчуците - сурови и готвени, пълнозърнестите храни - житото, овесените ядки, ечемикът, ръжени ядки, елда, просо, пълноценен ориз и разбира се, пълнозърнестият хляб. Важно е той да присъства в менюто ни. Не бива да се притесняваме че има хляб, но той трябва да бъде наистина пълнозърнест. Защото има много боядисани хлябове - с малц, с боя , с кафе, които с гладки, имат като кекс боя, която е размесена с брашното и цветът е много неестествен. Освен това в тях липсват тези мънички трици, които ги има в пълнозърнестите хлебчета. Структурата им е по-груба. Това са хлябовете вита, хлябовете на Фреш хаус, които са прекрасни, защото са с квас и брашно смляно до 48 часа и разбира се хлябовете, които всеки човек може да си направи в къщи - ръчно или с машинка за хляб.
 
Мога да дам рецепта - 600 грама пълнозърнесто брашно, 400 милилитра вода, квас, или половин кубче мая, една равна чаена лъжичка сол. Замесва се, за 50 мин. втасва в топла фурна и за половин час се изпича на 200-220 градуса.
 
Четвъртата група са бобовите храни, които са чудесен източник за белтъчини. Те съдържат дори повече процентно белтък, отколкото в месото. Но те нямат нито холестерол, нито наситените мазнини, нито лекарствата и хормоните, които се дават на животните, пикочната киселина, левкемичните вируси.
 
Петата група са ядките, особено в суров вид, защото съдържат ненаситени мастни киселини, омега 3, омега 6, омега 9, това са ленено семе, маково, сусамово семе. Те съдържат много хубави белтъчини - до 14 процента на 100 грама. Но предвид това че са по-мазни, ние посочваме бобовите храни като източник на качествен белтък с много целулоза и много минерали.
 
Тези пет групи храни съставляват идеалното хранене, с които организмът ще си набави всичко, което му е нужно. Един единствен витамин липсва в тези храни - В 12. Но когато ние възстановим полезната флора в устната кухина, бактериите, които се намират около езика, в началото на носоглътката, тези бактерии произвеждат витамин В12, той се произвежда и в дебелото черво, когато се храним здравословно и там се е възстановила нормалната микрофлора.
 
- А месото?
 
- Месото винаги е била по-токсична храна, която води до по-бързо стареене и до болестите на дегенерацията. Предвид това, че то няма витамин С, няма целулоза, престоява до 72 часа в дебелото черво, където образува ферментация, гниене. Освен това то има много холестерол, наситени мазнини плюс много лекарства и хормони, които се дават на животните, за да може бързо пиленцето да стане бройлер, теленцето - да достигне килограми и да се увеличи млечността на животните. Всичко това е свързано с хормонална зависимост, която има връзка с раковите заболявания, при жените - на млечната жлеза и матката, а на мъжете - на простата.
 
От тази гледна точка месото особено сега не е най-добрата храна и източник на белтъчини. Те могат да се доставят с бобовите храни, ядките и голяма част от зеленчуците.
 
Белтъчините се рециклират в организма и ние имаме нужда да възстановим само тези, които се губят безвъзвратно - с космите, с ноктите, с лигавицата на червата, която се олющва при самото храносмилане. На практика нуждата от белтъчини е доста по-малка, а рискът от повече белтъчини води до риск от остеопороза, защото повечето белтъчини увеличават киселинността в кръвта и калцият е този, който свързва тези киселини. Дори калцият, който сиренето внася, не стига да неутрализира киселинността и се извлича още калций от костите и зъбите. Това още повече влошава остеопорозата.
 
Ако ние ползваме калций от зеленолистните зеленчуци, от сусама, от бадемите и бобовите храни, тъй като те водят до алкална реакция на кръвта, този калций директно отива в кръвта , в костите и зъбите и ги прави наистина здрави.
 
- Защо са толкова важни часовете на хранене?
 
- Правилото е закуската изяж сам, обядът раздели с приятели, вечерята изяж сам. Препоръката ми е да има хубава закуска, стабилен обяд, а вечерята, когато я има, да бъде лека и да бъде до 19 часа. Когато си легнат, стомахът е празен, спят спокойно и не карат организма си да работи цяла нощ.
 
Важно е да си лягаме преди 12 часа, защото тогава в тялото ни започва работа един ген PP53, който преглежда, образно казано, клетките дали са увредени, изморени, по някакъв начин имат нужда от възстановяване и този ген до 12 часа ги възстановява. Когато започва деленето на клетките след това, ако той си е свършил работата и сме му позволили да работи достатъчно време, организмът ни се изпълва със здрави клетки. Ако той е работил съвсем малко време или не е работил, тогава тези болни увредени клетки възпроизвеждат такива при процеса на делене. Това са простички, но важни неща.
 
- Кои са другите прости и важни съвети за здравето?
 
- Важно е да използваме слънцето в подходящите часове, особено през зимата. То действа чудесно и на психиката, на имунната, на костната система, за образуването на витамин Д система. Слънцето е важно и за доброто ни настроение и като цяло действа позитивно на цялото ни тяло. Но лятото трябва да внимаваме - до 10-11 до обяд и след обяд след 16-17 часа да се стараем да не сме навън. Когато ни се налага да бъдем с бели дрехи от естествена материя и с шапка, която да ни защити от вредните лъчения.
 
- Как помагате на пушачите да се откажат от цигарите?
 
- Този вреден навик има връзка и с храната, но тук е повече работа със самите пациенти - психологическа. Има храни, които стимулират пушенето, - пикантните храни, месните, сладките, мазните, особено пържените, сиренето особено някои по-пикантни сирена, които провокират пушенето. Докато плодовете, зеленчуците - тези храни, от петте групи съдействат чудесно пушачът много по-лесно да се справи с абстиненцията. Има и  подходящи сокове, богати на витамин с, които изчистват мозъка от никотина и физическата зависимост. които пушачите научават и трябва да правят, за да може по-лесно да преодолеят желанието за пушене някаква ситуация - когато им се допуши, аз споделям с тях какво да направят, за да не изпушат цигарата В дългосрочна перспектива е важно изчистване на организма плюс хубавата храна, важно е и количеството вода, както и по-ранното лягане, разходките и движението , дишането, с което мозъка получава повече кислород помагат. Това е много хубав петдневен план, който повече от 30 г. съществува и и е помогнала на много хора.
 
- Какъв е процентът на пушачите, които се отказват?
 
- Обикновено четирима от шест успяват, тоест процентът е  70-75.
 
- Какво е мнението ви за електронната цигара?
 
- За някои хора това е средство, с което могат да се освободят от психическата зависимост, тоест от навика, който се е формирал 20-40 пъти на ден и с годините става стотици хиляди.. Но само тя не е достатъчна, трябва да се включи комплексната методика, за да има успех.