Проф.д.и.н. Румен Теофилов Иванов гостува на Регионален исторически музей – Пловдив с две лекции в зала „Съединение” на пл. „Съединение” № 1.
Първата лекция се проведе на 10 юли и беше посветена на „Всекидневният живот в Тракия и Мизия” през римската епоха. Лекцията касаеше бита напъстрото етническо население от двете страни на Балкана.
Втората лекция е посветена на „Пътища и пощи, пристанища и мостове в Тракия и Мизия”. Професорът ще говори по темата от 18 часа на 16 юли (сряда). Лекцията касае локалните пътища, важните провинциални друмове, между провинциалните артерии и пътищата с транс континентално значение. Сред акцентите на темата са: образуване на римската провинциална пътна мрежа, видове пътни настилки, образуване на римската държавна поща, пощенската система в провинциите, милиарни (крайпътни колони) – в Империята и по нашите земи, морска и речна флота в Долна Мизия и Тракия, военни части по водните граници, пристанища, изграждане на мостовете по долния Дунав.
Проф.д.и.н. Румен Теофилов Иванов е роден на 28 септември 1956 в София. В неговата сфера на научни интереси попадат: структурата на римската войска, укрепителната система по долния Дунав, строителна керамика с и без печати от Римската епоха, някои аспекти в областта на градоустройството (планировка, улична мрежа, водоснабдяване и канализация, типология на строителната керамика), античната картография.
Професорът е член на Американската академия на науките в Ню Йорк и участник в редица археологически проучвания и изследвания на територията на България. Лекционната му дейност е свързана най-вече с лимеспровинциите на Империята – етнически състав на военното и цивилното погранично население, военна организация, администрация и управление, обществено, частно и култово строителство, пътни и водни комуникации, всекидневен бит и религия.