Отворено писмо до премиера, здравния министър и НЗОК изпратиха от Националната асоциация на извънболничните специалисти. Лекарите настояват да могат да надвишават направленията за лечение на пациенти, както и за запазване на правилата от миналата година до подписване на новия Национален рамков договор. Това стана ясно на първата среща между пловдивската здравна каса и медици от региона, която се проведе в сряда вечерта в хотел „Империал“.

Фамилните доктори в Пловдив са на ръба на възможностите си, изчерпани са направленията за първото тримесечие, казаха те.
Разговаряме с д-р Иван Маджаров, директор на РЗОК-Пловдив, след дискусията.
 
Как премина първата среща с пловдивските доктори, в която участвахте като директор на пловдивската здравна каса?
 
Съвсем спокойно. Мениджърите на болниците изчакват новите бюджети за 2013 г.
 
Медици се оплакаха, че направленията за прегледи при специалисти и за изследвания за първото тримесечие са изчерпани. Не питаха ли за регулативните стандарти?
 
Коментирахме този въпрос, но няма причини за тревога, защото всеки си знае колко направления има и не би трябвало в средата на февруари да са изчерпани. Освен това са наясно, че могат да подадат молби, за да им бъдат отпуснати 15% от лимита за второто тримесечие, които след това ще им бъдат удържани.
 
Приемате ли молби в момента?
 
Все още не, защото председателят на Лекарския съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев обясни, че през миналата година са използвани 90% от направленията и за свръхнедостиг не може да се говори.
Имаше твърдения от колегите, че не знаят броя на отпуснатите талони, но в указанията на РЗОК той е посочен.
Според мен проблемът идва от това, че през 2012 г. колегите имаха възможност да увеличават талоните си с 10% сами, без да искат разрешение от касата. През тази година това право им е отнето и те са притеснени. Смятам, че е напразно.
Мениджърите на болниците са недоволни, защото намалените с 10% лимити не позволяват да разширяват дейността си...
Не може безкрайно да се разширяват като Вселената след големия взрив. Даваме им бюджети като миналата година. До понеделник очакваме да пристигнат от София. Няма основания за трагедии – ще лекуват всички болни, досега неплатени дейности не е имало.
Основните вълнения са свързани с въведената нова методика за проверка, която не допуска фалшификациите.
 
Какви фалшификации?
 
Повече няма да могат да записват придружителите на болните като пациенти по клинични пътеки и да вземат пари за тях. Това създава напрежение в момента, но има казах, че средствата, които ще им плаща касата са достатъчни.
 
Вие като директор нямате ли някакви притеснения?
 
Имам, разбира се. И те са свързани с интензивните грижи, които от тази година се плащат от НЗОК, а не от държавата. В Пловдивска област става дума за отделенията в Университетска болница „Св. Георги“, в МБАЛ „Пловдив“ и в МБАЛ „Каспела“. Там се лекуват най-тежките случаи, които изискват много средства, но от София уверяват, че ще покрият разходите.