Дни преди дербито между Ботев и Левски, собственикът на "канарчетата" - Цветан Василев, се съгласи да даде интервю за Livesport.bg, в което говори по абсолютно всички интересни теми. Предлагаме ви първата част от интервюто на Цветан Василев пред нашата медия.

-Господин Василев, от доста време не сте говорил пред медиите, а има доста интересни неща за дискутиране в Ботев. Да започнем от предстоящото дерби с Левски?

- Не обичам да се показвам пред камерите, не считам за необходимо, че трябва след всеки мач или всяка тренировка да говоря, и то за материя, за която има кой да говори. Не искам да съм като голяма част от моите колеги, които не знаят от коя страна се рита топката, но не спират да приказват за тактики и футболни термини.

-Кого визирате?

- Дайте да не назовавам имена, че пак някой ще се обиди, а не ми се влиза в конфликти с когото и да било. Казвам какво ми прави впечатление и толкова.

-Не сте коментирали новите футболисти, новия треньор, играта на отбора в контролите, в първия пролетен кръг...

- Какво има да коментирам толкова? Мачът със Славия ми хареса, поведението на нашите футболисти също. Има още много какво да се желае, но виждам, че има макар и малка, промяна за толкова кратко време е осъществена. Сега ни предстои мач с Левски. За мен това е просто мач, да речем, с малко повече емоция и заряд от страна на фенове, футболисти, а до голяма степен и журналисти. Каквото и да стане в него обаче, няма да повлияе по никакъв начин върху това, към което сме се устремили.

-А към какво се е устремил Ботев?

- Аз съм човек, който мисли в дългосрочен план. Няма да се трогна от това, че сме победили в един мач, или пък от това, че сме загубили в друг. Не ме вълнуват толкова точките и сметките. Не съм от хората, които могат да променят вижданията и стратегията си въз основа на един резултат или моментна емоция.

-Значи ли това, че Ботев не се е развивал по начина, по който искате през първия полусезон?

- Не, напротив, да сте чул да съм казал такова нещо?!

-Не съм, но ако сте бил доволен, защо уволнихте Ферарио Спасов?

- Заради това, което казах по-горе. Моята цел не е Ботев да мисли мач за мач, да печели само точки и да се бори за по-горно място. Доволен съм от това, което направи Феро с Ботев, успяхме да сме сред водещите отбори, имаме големи шансове за евротурнирите, играехме добре, но той не мислеше в дългосрочен план. Аз искам да се мисли в перспектива, искам до 3 години Ботев да е съставен на 50-60 % от кадри на школата. При него това го нямаше, той не поглеждаше към юношеските гарнитури, нали това е тяхната роля – да захранват първия отбор, за да може след време да бъде изграден солиден, боеспособен отбор от собствени момчета плюс още няколко класни и доказани попълнения. Смятам, че и феновете искат да видят един автентичен и истински Ботев от хора, които са наясно за какво и защо са в отбора. Които да са захранени с идеята Ботев. За какво да правим постоянно трансфери в една или друга посока. Знаем, че чужденците са наемници, те идват, за да печелят пари и да бъдат продадени. Как тогава да се изгради един балансиран и конкурентен отбор?

-Затова ли се спряхте на Станимир Стоилов?

- Да, защото той е такъв тип треньор, спокойно мога да кажа, най-добрият в България. Убеден съм, че с него Ботев ще постигне успехите и това, към което се стремим – да превърнем Ботев в силен клуб, не само на територията на България, а и в евротурнирите. Искам до 2-3 години Ботев да се превърне в печеливш проект.

-Какво разбирате под печеливш?

- Постоянно присъствие в груповата фаза на евротурнирите – Шампионска лига или Лига Европа. Там е истината, там са големите пари, там е големият футбол, това искам аз, това е нещо, към което се стремим. Сега и да спечелим шампионската титла, какво ще стане?! Ще започнем да правим в бързината селекция – един ще вземем, друг ще си тръгне, а после какво ще се случи?! Обратно в родната действителност. Идеята ми е да виждам постоянно стадионът пълен с хора, които да аплодират отбора, дори и когато пада. За да стане това, трябва да променим цялостното мислене на футболистите ни. Напредък има, но трябва още много работа, затова и казвам, че са нужни две-три години. Аз съм търпелив човек, дал съм пълен картбланш на треньорското ръководство, за да може да работи спокойно, без напрежение. Ще видите – резултатите ще дойдат!

-Кой ви посъветва да наемете Стоилов?

- Аз съм човек, който все пак е играл футбол. Малко или много имам някакво понятия от играта. Разбира се, не съм специалист, имам хора, с които обсъждаме важни въпроси, те дават мненията си, съветват ме, но в крайна сметка решенията ги взимам аз. Затова реших, че Мъри е най-правилният човек, който да застане начело на Ботев.

-Какво мислите за проекта на Кирил Домусчиев в Лудогорец? За разлика от вас, той демонстрира сериозен размах - пръсна сума ти пари за селекция, заплати, скара се и с доста фигури във футбола, включително и с вас...

- Това си е негова работа. Всеки сам преценява по какъв начин да развива нещата, с които се е захванал. Аз с Кирил не съм имал проблеми, не бих казал, че ме е нападал, единственото около, което имахме спорове и разминавания, беше проблемът с ТВ права. Смятам, че в онзи случай постъпката не беше почтена и коректна, но пък и самият Домусчиев нямаше вина. Оказа се, че грешката е в БФС. Да, имаше и един случай, в който не ми хареса как Ботев бе ощетен в директния мач срещу Лудогорец в Пловдив, който загубихме с 0:1. Казал съм на спортно-техническия щаб да не се занимаваме и фокусираме върху изявите на съдиите, но тогава теслата бе явна.

-Как гледате на това, че мач на вашия отбор, по-точно контролата с Теплице, която загубихте с 1:7, може да бъде разследвана от УЕФА?

- Да, голям резултат, не се получава често, но нямам и един процент съмнение, че може да има нещо гнило в този мач. Разговарях с ръководството по този повод, те ми казаха, че причината за разгромната загуба, се крие в експериментите със състава в този мач.

-Колегите ви Веселин Марешки и Кирил Домусчиев подложиха играчите си на детектор на лъжата. Вие бихте ли го направил?

- Не, защото не смятам, че детекторът на лъжата е най-обективният източник и метод затова дали някой е излъгал или не. Трябва да съм много сигурен и убеден, че някой е извършил престъпление или продал мач, за да стигна до такава крайна мярка.

-Говори се, че вече бившата политическа власт от ГЕРБ стои зад проекта Лудогорец и спонсорството на "Газпром" с Левски. Зад вас кой стои?

- (Смее се). В България постоянно се търси теорията на конспирацията и съмненията. Да, говори се за Лудогорец и Левски, но не мисля, че политиците имат влияние в случая. Затова и казах, че е време като цяло, ние, българите, да променим из основи мисленето си, защото винаги се съмняваме в това, което правим или другият прави. Малко се получава, че много хора използват демокрацията и свободата, за да я превърнат в свободия.

-И все пак - стои ли ГЕРБ зад проекта Ботев и ще се отрази ли негативно на клуба абдикирането на Бойко Борисов от премиерския пост?

- Не, категорично.