Пловдив вече има своята хлебна къща, която стартира дейността си от началото на 2015 година. Тя се намира в Стария град на ул. “Четвърти януари” №4 /между Етнографския музей и Балабановата къща/. Мястото не е случайно - тук е имало фурна, която с появата на
хлебозаводите е спряла да работи и къщата от години не е обитавана. Сградата е собственост на община Пловдив и е отдадена под наем на “Мрежа хлебни къщи” за 5 години. Това съобщиха от общината.
Хлебната къща на Пловдив все още не е готова, за да идват в нея хора, които искат да правят хляб. Затова екипът на една от най-младите хлебни къщи в България започна да организира общностни месения на хляб изнесено. Това става с помощта на организации
като Червения кръст, Ресурсен център-Пловдив и др.
Амбицията на пловдивския екип на “Хлебна къща” е да реставрира и да пусне в действие и пещта на ул. “Четвърти януари” №4. Така ще може и да се изпича нашия хляб в уникалната пещ. Нещо повече, амбицията ни е фурната да изпича хлябовете за
ресторантите и хотелите в Стария град, както и за всички, които искат да си спомнят хляба на своето детство.
На 4 март от 17:00 часа в Етнографския музей екип на “Мрежа хлебни къщи” ще
представи организацията “Международен съвет на самодейните средища” , както и целите
на “Хлебна къща Пловдив”.  Гости ще бъдат заместник- министрът на младежта и
спорта Калин Каменов и кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.
Доктор Надя Савова ще разкаже за мисията на хлебните къщи в България. Искаме на този ден да получим подкрепата на пловдивчани - морална и материална, за благородна ни кауза. Това е първото от поредица фондонабиращи събития в полза на “Хлебна къща
Пловдив”. Целта е да бъде ремонтирана както пещта, така и цялата вътрешна част на
сградата, която ни е дадена, и затова екипът на “Хлебна къща Пловдив” ще работи, за да
събере необходимите средства за ремонт.
На 4 март, разбира се, ще се замеси първият хляб в хлебната къща на ул. “Четвърти
януари” №4. И това ще сторят най-важните гости на събитието – децата. Организират се две работилници за деца, които ще изработват хлебни фигури и украси от солено тесто. Ще бъде показан  терапевтичния ефект от месенето на хляб върху деца със специални образователни потребности. Ще гостуват и деца от дом “Олга Скобелева”, за които правенето на хляб ще бъде творческо предизвикателство. Целта ни е всички деца да “месят
и да се смесят”, както сочи мотото на Мрежа хлебни къщи.
С Решение 350 от 19.09.2013 г. Община Пловдив реши да отдаде под наем за срок от 5
години общинска собственост Хлебопекарна, находяща в Архитектурно-исторически
резерват „Старинен Пловдив“ на ул.”Четвърти Януари” №4. Къщата е двуетажна. На първия етаж се намира помещението за общностни и терапевтични месения, а на втория етаж са стаите, в които Хлебна къща Пловдив ще провежда по-малки работилнички и стая за незрящи.
Старата фурна в Стария Пловдив
Помещението на 150 годишната сграда е функционирало като фурна и магазин. Пещта е изградена във формата на купол от ръчни, плътни тухли от червена глина. Размерите й са доста големи: дължина 3,80 метра, ширина 3,50 метра и височина 1,20 метра. Зидът под
отвора на пещта е от големи каменни блокове. Фурната е изпичала над 300 хляба наведнъж.
Улица “Четвърти януари” се е изпълвала с аромат и по калдъръмите се виела опашка от
усмихнати пловдивчани, чакащи в раздумка топлия хляб. За съжаление пещта не е ползвана от десетки години. Влагата и саждите са увредили тухленото тяло и пещта постепенно се руши. Нужен е основен ремонт, който да разкрие
купола й зад иззиданата стена и по много деликатен начин да бъдат отстранени повредените тухли. Те ще бъдат замени с нови, но от старинния тип, за да се запази стилът и функционалността на старата фурна.
В България не са останали много майстори-пещари, които да се заемат с тази отговорна задача. Този занаят е почти изчезнал и вече не се строят обществени фурни с пещи, а само малки частни - със съвременни материали и способи. Масово пещите по селата се събарят и на тяхно място се правят магазини и складове, а в по-големите градове е цяло чудо ако е запазена някоя фурна с пещ, която да работи.
Вече е ангажиран  майстор, който се отзова и пое ангажимента да поправи\старата пещ и да направи така, че тя отново да "светне" и заухае на хляб. Но за това са нужни време и средства.