Старши-треньорът на Ботев Станимир Стоилов  заяви, че очаква мача  с Левски да се превърне във футболен празник. Той бе категоричен, че неговият отбор ще даде всичко от себе си, за да зарадва препълнените трибуни на "Колежа". Мъри  призова своите възпитаници да демонстрират повече самочувствие и да покажат воля на терена. Ето какво сподели още наставникът на "жълто-черните" на пресконференцията преди дербито на 17-ия кръг:
 
- Как мина подготовката ви за дербито на кръга?
 
-         Опитахме се да се подготвим максимално добре за дербито. Смятам, че отборът на Ботев  е готов да изиграе мача на добро ниво. Имаме проблеми с контузени футболисти, които до последно ще опитваме да възстановим. Ако не успеем, няма да рискуваме здравето им. И аз и отбоът сме наясно с важността на мача и сме длъжни да направим всичко по силите си, за да донесем радост на всички, които обичат „Ботев”. Нядявам се да се получи един истински празник, в който на терена да тържествува футбола. 
 
-          Ще можете ли да използвате Веселин Минев? 
 
-          Днес той ще направи последен опит да тренира. Ще видим докъде е стигнало възстановяването му и утре ще решим дали може да играе.
 
 -          Има ли място за сантименти у Вас?
 
 -          Сантиментите във футбола са лошо нещо. Стремя се отборът, който водя, в случая Ботев, да се представя по най-добрия начин, да играе това, което тренираме в продължение на два месеца, естествено с малко повече агресия и воля. Аз много искам  да победим Левски   не по-малко от всички, които обичат и подкрепят Ботев . Няма място за излишни емоции, аз също искам много да спечелим този мач.
 
 -          От лагера на Левски заявиха, че като единици разполагат с по-добри единици. Стигна се дотам, че легенда на „сините”  да каже, че „Ботев” има само един силен футболист- десния бек Вандер Виейра. Съгласен ли сте?
 
 -          Не искам да влизам в полемики с нито един отбор, нито да се доказваме преди мача кой какво може. Задължението на моите футболисти и на мен, като треньор, е да покажем на терена, че сме един добър колектив. Даден футболист или отделни личности не правят един отбор голям, трябва да имаме сплав от много играчи. За нас е важно да играем нашия футбол, като добавим нещата, които ни липсваха първия кръг, за да можем да спечелим. Нормално е Левски да е малко по-напред от нас в игрови план, по простата причина, че вече 6 месеца играят заедно. Това обаче не е оправдание за нас и ние излизаме да победим.
 
 -          Кое ви притеснява повече – противникът или начинът, по който вашия отбор ще влезе в мача?
 
 -          Повече ме притеснява нашият отбор. Не трябва да се подаваме на излишни емоции и напрежение. Искам от момчетата увереност, футболно самочувствие и повече агресия. Това ще ни помогне да печелим повече топки и да бъдем по-опасни. Искам много повече от това, което видяхме в първия мач. Противниците си имат тяхните стратегии, ние се интересуваме от нашето представяне.
 
 -          Предвиждате ли персонална опека за Базил де Карвальо?
 
 -          Времето на персоналните пазачи мина отдавна и аз не използвам такива методи. Естествено, че когато той е в определена зона, там ще има човек, който да следи за него.
 
 -          Имате ли какво да си връщате на Тодор Батков и компания?
 
 -          Нямам да връщам нищо на никого, нито във футбола, нито в живота. Когато съм работил там, съм показвал какво мога. Спортът не е на война и няма нищо на живот и смърт. Има победа и загуба, и ние се стремим изключително към победата. Не тая лоши чувства към никого. Не само в Левски, но и на другите места, където съм работил.
 
 -          През седмицата Петър Курдов алармира, че Ви кроят шапката в Ботев. Имате ли такива притеснения?
 
 -          Казах ви, че не смятам да влизам в никакви полемики. Убеден съм, вярвам и знам, че всеки, който милее за Ботев в момента е зад отбора. Това е най-важното. Не държа някой да бъде зад мен, искам хората да са зад отбора.  Най-важния човек в Ботев е собственикът, той може да взима всякакви решения. Всичко друго е всяване на излишно напрежение. Много пъти съм казвал, че съм опериран от думата интрига.
 
-          Много пъти сте участвал в този мач, като играч и треньор. Какво го прави толкова специален?
 
 -          Докато бях треньор, Ботев не беше на нивото, на което го познаваме. В този период това дерби загуби от футболното си качество и остана само зарядът по трибуните. Когато бях футболист, нещата бяха различни – тогава често губихме в Пловдив и понякога сме приемали равния като добър резултат. В онези години Ботев разполагаше с много силни футболисти, играеше добър футбол и се получаваха много качествени сблъсъци между двата отбора.
 
 -          Очаква се трибуните да са препълнени. Искате ли да отправите апел към феновете?
 
 -          Много е хубаво, че има такъв интерес към мача, защото футболът все пак е за хората. Надявам се да донесем радост на нашите привърженици. Апелирам ги да подкрепят отбора. Искам да знаят, че футболистите ще дадат всичко от себе си. Направим ли го, можем да спечелим мача. Ако и тогава не успеем, значи противникът е бил по-добър от нас.
 
 -          Ще направите ли промени в състава?
 
 -          Със сигурност ще има промени. Някои принудителни, други от тактическо естество. Ще изчакаме и последната тренировка да видим кои са здрави и могат да играят и тогава ще решавам какъв да е съставът. По-важното за нас е да играем това, което тренираме. Играчите знаят какво се иска от тях. Те са отговорни само да дадат всичко от себе си за победата, за негативните резултати аз ще нося отговорност.
 
Снимка: Фейсбук