Най-опясни за консумация за боядисаните в жълто и червено великденски яйца. Това обяви специалистът по храните проф. Донка Баева.Причината за това са синтетичните оцветители, с които се боядисват тези яйца. Единствената натурална и безвредна боя е зелената, защото тя е направена на основата на хлорофила. Този цвят е отбелязан като Е 140.  Изкуствените багрила са най-опасни за децата. Черупките на яйцата са толкова крехки, че често белтъкът им се боядисва. Попаднали в стомаха заедно с храната, боите могат да предизвикат възпаление на стомашно-чревната лигавица у децата, алергични реакции като обриви и астматични бронхити и дори свръхвъзбудимост.

Е-тата, вложени в боите, са разрешени за употреба, но поединично в съответно количество. „Точно в този ден децата ни ще изядат няколко яйца. Козунакът ни също ще бъде с изкуствени оцветители. Близалките и бонбончетата също присъстват в празничните дни като лакомства. Всички те са боядисани по същия начин, със същите оцветители. А оцветителите са най-рисковите от всички познати Е-та”, пояснява  проф. Донка Байкова.