Плодовете и зеленчуците са поскъпнали сериозно за последната година средно с 35%, сочат данните на Комисията по стоковите борси и тържища и справките от големите магазини и пазари в страната. По данни  на Комисията килограм български оранжерийни домати струват на стоковите борси 2,90 лева, а българските краставици – 2,58. Преди година те са били съответно с 33 и 32% по-евтини. Вносните домати и краставици, които преобладават все още на пазара, се продават съответно за 2,73 и 2,05 лева за килограм.
На дребно цените и на двата зеленчука минават психологическата граница от 3 лева за килограм и дори достигат до 3,60 – 3,70 лв. Цените наистина са високи и основната причина е, че производителите са заложили по-малко производство, защото не могат да реализират продукцията си, коментираха производители.
 Според експертите от бранша цените няма да паднат заради слабата реколта и високото ниво на внос. Когато няма родно производство, а има внос от съседни страни - Турция, Македония и Гърция,  дори възникват условия за спекула на пазара.
Вече има и друг проблем. За  пръв път миналата година родните градинари не са успели да продадат ябълките си. Основната причина за заниженото производство според зеленчукопроизводителите е намалената субсидия, която не им позволява да планират точни добиви.
„Всеки момент масово ще започне да се бере български домат, който ще се продава за 3 лева на килограм на едро, а розовият домат ще се продава за около 4-5 лева. Прогнозират се  по-скъпи краставици с близо 20 на сто в разгара на сезона.
Рекордно висока остава цената на салатата. Килограм се продава на едро срещу 1,15 лева, при 0,35 лева година по-рано. Най-близка до тазгодишната цена от последните пет години е тази през 2013 г., когато килограм маруля е вървял по 0,74 лв. Рязък скок в цената има и при портокалите – 41% само за една година.
Те се продават  за 1,41 лв. на едро сега, при 1 лев миналата година.
Всяка седмица от комисията по стокови борси и тържища публикуват и класация на цените на основните хранителни стоки по големите градове у нас. Така например в момента най-скъпият кашкавал се продава във Варна срещу 12,60 лева за кг, а на й-евтиния в Добрич – 7,72 лв. Най-скъпо е сиренето в Ловеч – 7,70 лв., а най-евтино - в Сливен – 3,24 лева. Най-скъпите яйца са в Силистра – 0,22 лв. за брой, а най-евтините  са във Враца – 0,16 лв.