
Празникът „Вино и гурме в Стария Пловдив“ е част от утвърдилия се фестивал „Дефиле на младото вино“ и цели популяризирането на българското вино и кухня, както и развитието на винения, кулинарния и културен туризъм чрез организиране и провеждане на дегустации на вина и ястия през месец май на територията на Стария град в Пловдив. Това съобщиха неговите организатори от Съвета по туризъм и общината.
Предстои първото издание на „Вино и гурме в Стария Пловдив“ на 9 и 10 май. В събитието се включват 21 участника - 11 винарски изби, 6 ресторанта, 2 производители на храни и 2 други обекта.
Вече стартира ПР кампанията с външна фотоизложба, разположена на главната улица на Пловдив.
Официалното откриване ще бъде на 08.05.2015 година от 19 ч. на Римския стадион с фолклорния спектакъл „Пролетно вино”. На 09.05.2015 година от 12 ч. в Стария град на площадчето пред църквата „ Света Богородица“ ще се състои символичното откриване на събитието, след което ценителите на българското вино и кухня ще запътят към своите дегустационни срещи с винопроизводители и ресторантьори, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в Европа.
Част от „Вино и гурме в Стария Пловдив” е „ Вечер на пролетното вино” – гала вечеря на 09 май от 21 ч. в ресторант „Филипополис”. На нея се връчват наградите на експертната комисия от за „Най-умело съчетание на вино и храна” на ресторантите и винопроизводителите, участници в събитието.
Предвидени са допълнителни атракции като Шоколадова работилница – „Направи си сам”, DJ Парти на Лапидариума, Клоунада и други. Отново ще танцуваме с Ансамбъл „Тракия” и ще се наслаждаваме на достойнствата на българските вина и ястия на фона на прекрасните фолклорни ритми.
Дегустациите са в събота и неделя, 9 и 10 май, с начален час 12 и ще продължат до 20 часа.
Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи билет, който се продава пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация, от специално наети за целта продавачи. Към билетите се предоставят карнетки с жетони, като един жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат на покупна цена заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби-участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали.
Кулинарните изкушения, ще се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.на всяка една от локациите.
Съветът по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират „Вино и гурме в Стария Пловдив” в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив”, Националната лозаро-винарска камара, ОП „Туризъм”- Пловдив, Сол комюникейшънс ЕООД, Фондация „Пловдив 2019”, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.