Колкото повече наближава денят Х, когато ще стане ясно името на новия главен прокурор на България, толкова повече зачестяват ударите по кокалчетата на тримата кандидати за поста. Най-много негативи досега събра настоящият председател на окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров. Неговата кандидатура бе внесена първа от 13 представители на новия Висш съдебен съвет. Стратегически погледнато, този ход се оказа неправилен, защото осигури най-много време на враговете му да действат. След серията компромати, сред които номер едно е имотната сделка, сключена от Цацаров и съпругата му Меглена Цацарова, се наложи и най-дълго да се обяснява. Съдията обиколи почти всички национални медии, в които подробно обясни с факти и документи, че на практика е платил всички данъци до стотинка, и то в момента, когато ги е дължал, а не когато са извадили компромата срещу него. Въпреки това у повечето обикновени хорица остана впечатлението, че щом толкова се оправдава, значи има за какво.
След като във Висшия съдебен съвет постъпи становище от Българския хелзинкски комитет срещу Цацаров, на тепиха се появи и тежката артилерия в бранша – адвокат Михаил Екимджиев. Той прие битката лично и използва най-подходящия момент, за да закове пловдивските съдии, на чийто гръб е спечелил десетки дела в Страсбург. В неговото становище до ВСС по повод кандидатурата на съдия №1 на Пловдив за главен прокурор, адвокат Екимджиев посочи 80 дела на пловдивските магистрати, заради които България е осъдена да плаща обезщетения от Европейския съд за правата на човека. Контраудара – писмото от пловдивските съдии в защита на колегата Цацаров до ВСС, адвокат Екимджиев асоциира с популярната картина „Запорожци пишат писмо до султана“.
Междувременно удари понесоха и конкурентите на Цацаров в надпреварата за поста – Галина Тонева и Борислав Сарафов, на които също се наложи да отговарят на неудобни въпроси. Някои от тях също са свързани с делата в Страсбург и обезщетенията, които държавата трябва да изплаща.
Кой от тримата кандидати ще спечели, ще стане ясно на 20-и декември, когато ВСС трябва да обяви избора си с електронно гласуване. Засега обаче е ясно кой изгуби – прокурорите и служителите в системата, които за първи път от години няма да получат 13-а и 14-а заплата, каквито получаваха години наред.
На заседанието си от 6 декември ВСС взе решение магистратите и съдебните служители да вземат половин заплата коледна премия. След като министър Дянков ги сряза, че това е законно, но не е морално и дори е „гнусно“, и.д. главен прокурор Бойко Найденов публично обяви, че премии няма да има. Причината - милионите задължения на държавното обвинение за обезщетения по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди – ЗОДОВ, които не са изплатени поради липса на пари в бюджета. По закон е недопустимо да се раздават премии, когато има неизплатени задължения, отсече Найденов и попари надеждата на обвинителите за коледни бонуси.