Когато за първи път дойдох в България чух да казват: „Този се прави на италианец“. Попитах какво означава това и разбрах, че така се говори за приятните хора, които са елегантно облечени. Затова нека всички тази вечер се направим на италианци. Салути! С тези думи поздрави гостите на специалната Италианска вечер в Alchemist Residence Philippopolis в Белащица почетният консул на Италия под тепетата Джузепе де Франческо. Една „малка Италия“ събра в събота вечерта представители на италианския и български бизнес, както и всички почитатели на средиземноморската кухня.
Нека благодарим на домакините д-р Невен Енчев и съпругата му д-р Ваня Александрова за чудесната инициатива да ни поканят в това прекрасно място, за да дегустираме от чудесните ястия и напитки, обърна се към присъстващите Джузепе де Франческо. Той припомни, че през 2019 г. Пловдив и италианският град Матера ще бъдат Европейски столици на културата и това още повече сближава двете страни. Не само и бъдещото партниране в културната сфера, но и сериозното присъствие на италиански фирми под тепетата, провокираха сериозния интерес към Италианската вечер.
Домакините д-р Енчев и съпругата му д-р Александрова посрещаха гостите край басейна на Alchemist Residence Philippopolis с бяло италианско шампанско Prosecco Ruggeri. Специална изненада бяха подготвили за най-малките гости – шоколади с дължина един метър, които веднага бяха оценени и от родителите им.
Известният здравен мениджър д-р Енчев приветства гостите на Alchemist Residence Philippopolis в Белащица и изрази увереност, че тази вечер ще стане повод за много нови запознанства за бизнеса.
Докато гостите се наслаждаваха на невероятната италианска кухня, градусът на настроението бе повдигнат от изпълненията на италиански песни на Йоан Баков, възпитаник на ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. „Това момче е много талантливо!“, възклицаваха гостите.
За италианската вечер шеф готвачите бяха подготвили както традиционни, така и нови ястия. Кулинарната част бе е представена от инсалатите Капрезе и Гомбо, както и салата Селъри - всички, приготвени с биозеленчуци от градината на Алхимика. Гостите се насладиха на традиционните
италиански брускети с биодомати и песто Дженовезе, фритата с биотиквички и Лазаня Карбонара. За основни ястия майсторите се бяха спрели на прочутото пиле Пармеджано, панирани жабешки бутчета в паста патафри, приготвени по тоскански, и заек с маслини ала Лигурия. Десертите бяха Тирамису и Панакота, както и много плодове. Ястията бяха съчетани с прочути италиански вина, сред които най-предпочитано беше розето. Към десерта доста гости пиха от любимия за жителите на Ботуша лимонов ликьор.
Разговорите се водиха на фона на класическа и съвременна италианска музика.
Партито продължи традицията в Alchemist Residence Philippopolis в Белащица да се организират интересни вечери, посветени на различни народности и тяхната култура. Преди месец сбирката бе по повод Деня на независимостта на Армения.