Новозеландката Зоуи Макбрайд вече е в Пловдив за участието си в световното първенство по гребане от 22 до 26 юли. През уикенда тя триумфира на скиф лека категория при жените на световната купа в Люцерн, а в края на юни стана и световна рекордьорка в дисциплината, след като спечели първото място на световната купа във Варезе с уникалното време от 7:24,46 мин. Така тя подобри рекорда на двукратната олимпийска шампионка Констанца Бурчица (Рум) – 7:28,15, който бе поставен преди цели 21 години във Франция.
Зоуи Макбрайд е родена на 27 септември 1995 г. Тренира от 14-годишна, а още преди да е навършила 20, вече е считана за едно от новите големи имена в гребането.  Идва у нас за втори път – печели бронзов медал с новозеландската четворка на шампионата на планетата за юноши и девойки в града под тепетата през 2012 г.
На световното първенство до 23 г. в Пловдив през 2015 г. тя ще участва на двойка скул лека категория заедно с Джаки Кидъл, която също се намира в много добра форма – завърши четвърта на скиф лека категория при жените на световната купа през уикенда. Двете говориха пред медиите след кацането си на летище „София”.


Добра дошла в България в разгара на един много успешен сезон. Какво очакваш от предстоящото световно първенство?
Много съм развълнувана да бъда отново тук. Бях в Пловдив през 2012 г., когато участвах в световното първенство за юноши и девойки. Всъщност това беше и първото ми идване в Европа и бях много впечатлена.
Значи познаваш България, познаваш Пловдив и гребния канал. Какво е мнението ти за организацията на предишното първенство и какво очакваш сега?
Предишното ми идване тук всъщност беше първият ми досег със световното гребане. Наистина се забавлявах. Наслаждавах се на канала, който е прекрасен. Водата е много бърза и се постигат отлични времена. Организацията беше отлична, всичко беше супер и на много високо ниво.
Върху какво се фокусираш през този сезон? Скифът лека категория не е олимпийска дисциплина, докато двойката скул в лека категория е.
Така е. Иска ни се да натрупаме повече опит като двойка с Джаки.
Очаквате ли да се класирате за Олимпиадата в Рио де Жанейро?
Има много талантливи състезатели в нашата дисциплина. Времето ще покаже.
Знаеш ли нещо за българското гребане? Например коя е Румяна Нейкова?
Имам известни познания, но не са много. Идването ми тук е идеална възможност да науча повече.
Приемате ли друго, освен златото от световно първенство в Пловдив?
Не! Тук сме само за златото. Това е целта ни. И ще я преследваме с всички сили през следващите 2 седмици.
Кои са големите ви конкурентки?
Казано честно, не съм много запозната с конкуренцията. В дните до началото на шампионата ще направим проучване. Ще бъде интересно. По традиция сериозна конкуренция са ни австрийките.
На 19 години подобри световен рекорд за жени, който е на 21 години. Какво е чувството?
Със сигурност беше неочаквано. Нямах представа. Изненадах се, когато треньорът ми каза, че съм подобрила световния рекорд. Това е голяма чест.
След всичките си постижения до тук, чувстваш ли се звезда?
Не, със сигурност не. Не искам да изпреварвам събитията. Предпочитам да стоя на земята, вместо да летя в облаците. Имам още много работа да свърша и да тренирам здраво.


Джаки Кидъл: Чувала съм страхотни неща
за канала в Пловдив

Партньорката на Зоуи Макбрайд - Джаки Кидъл е в България за пръв път. Тя обаче показа добри познания за гребната база в Пловдив.
„Чувала съм страхотни неща за канала в Пловдив. Знам, че водата е много бърза. Ще е много различно от това, на което сме свикнали в Нова Зеландия, а и със състезанията в Европа. Много съм развълнувана да видя какво ще ни предложи България, да опитам трасето. Част от нашия отбор е тук от известно време и те също ни казаха прекрасни неща. Така че очаквам състезанието с нетърпение”, каза Джаки.