Президентът на международната федерация по гребане (ФИСА) Жан-Кристоф Ролан беше в Пловдив за световното първенство по гребане до 23 г. Олимпийският и световен шампион от Франция оглави световното гребане от юли 2014 г. Той даде интервю след края на шампионата в България.
- Господин Ролан, от една година сте президент на ФИСА. Разкажете ни как преминава вашият работен ден. С какво най-често се занимава президентът на ФИСА?
- Работата на президента на ФИСА е мисия. Това е пост, който  включва много задължения и изисква висок професионализъм. Моята задача е да свържа ФИСА с другия спортен свят. Гребането е олимпийски спорт. Президентът, който представлява гребния спорт, има съществена роля да осигурява представянето на организацията пред световната спорта общност. Моята важна задача е да поддържам връзка с президентите на другите федерации, защото ни предстои организацията на летните олимпийски игри. Тези връзки са необходими,  за да може позицията на гребането да е в крак с развитието на световния спорт.
- Остава ли ви понякога време за гребане? Кога за последно сте се качили в лодка? Къде беше последната ви тренировка?
- За мен спортът е важна част от моя живот. Имам нужда от физическа дейност, която да съпътства интелектуалните ми занимания. В работата си имам голямо напрежение. Да имам спортно занимание, е добре и за тялото, и за ума. Все още тренирам интензивно. Не постоянно, защото нямам тази възможност, но вкъщи имам ергометър - симулатор за гребане. Сядам на ергометъра рано сутрин за тренировки. Опитвам да се движа възможно най-много, за да запазя форма. Ако трябва да съм честен последното ми качване в лодка беше на шампионата по гребане на Швейцария. Бях обещал да греба в осморката, защото липсваше един гребец. Това стана в Люцерн преди няколко седмици. Бях на вода и в Лондон, правим осморка и излизаме по Темза със старите олимпийски и световни шампиони  всяка събота сутрин. Заедно ни е много хубаво.
 - Като президент на ФИСА вие сте един вид загребни в лодка със 142 национални федерации. Има ли място за още гребци в тази лодка? ФИСА има ли амбиции да подпомогне и да създаде нови национални федерации?
- Ясно е, че развиването на гребането в повече страни от света е приоритет. Работим усилено, за да разширим световната гребна общност, която сега включва 142 национални федерации. На следващия конгрес на ФИСА ще се постараем да привлечем още нови федерации, защото е важно нашата организация да представлява възможно най-много държави. Масовостта е от най-важно значение за олимпизма. Предстои да приемем и присъединим към семейството на ФИСА още няколко държави, а на практика всички европейски страни са членове на нашата организация. Остава ни само Люксембург, но и за тази държава се надявам още тази година да се присъедини. Това, което ни липсва като федерации, са държавите от Карибския басейн и от другите Тихоокеански островни страни. Там гребането е начин на живот и те биха допринесли със своя опит за развитието на нашия спорт.
- Ако трябва да опишете световното гребане с цифри, кои ще бъдат те - брой на гребците в света, брой на лодките, брой състезания годишно?
- Много е трудно да отговоря на този въпрос, защото нямаме много точни статистически данни. Но въпреки това може да се каже, че гребането е спорт с много голяма история, олимпийски  е от 1896 година. Имаме силно развита университетска гребна традиция, защото в университетите много студенти го практикуват. Гребането не е масов спорт като футбола, където можеш да дадеш на децата една топка и те играят футбол. Гребането изисква повече - достъп до вода, доста скъпи лодки и затова то не може да бъде масов спорт. Със сигурност обаче все повече хора тренират гребане. Стратегически важно е все повече момчета и момичета да се присъединяват към гребането. Не е важно непременно всички да тренират, за да участват на състезания, но и за развлечение. Гребането е спорт, който дава здраве, развлечение и удовлетворение. Искаме да разширим основата на пирамидата, затова искаме колкото се може повече хора да с свързани с гребането.
- Какво ви направи впечатление по време на световното първенство до 23 г. в Пловдив?
-  Гребният канал в Пловдив е много подходящ за състезание от такъв ранг, защото е много, много бърз. Организацията на такъв световен шампионат изисква много работа от много хора, които трябва да решат много задачи - свързани с гребци, телевизионни излъчвания, публика. Шампионатът беше много добър, това е моята оценка. И се надявам, че на следващите големи състезания тук - световното до 23 години през 2017-а и световното за мъже и жени през 2018 година, ще се използва сегашният опит, за да станат още по-добри. 
      - Пловдив има амбиция да построи още едно водно трасе от 2 километра. Какви предимства ще донесе вторият канал на гребната база при кандидатстване за нови големи състезания? 
- За мен вторият канал ще донесе изключителна добавена стойност за гребната база на Пловдив. Защо е добре да има такова ново водно съоръжение? Фактът да се раздели трасето за загряване от състезателното трасе, ще позволи да има още по-добри условия за лодките, които се състезават. На състезателните лодки няма да се пречи от тези, които загряват. Това ще повиши още повече качеството на пловдивската гребна база в международен аспект. Това е една превъзходна инвестиция за града. Очаквам с нетърпение да видя този канал за загрявка при следващи международни състезания.
- България спечели домакинство на световното първенство за мъже и жени през 2018 година. Има ли възможност Пловдив да се превърне в център на световното гребане с големи състезания почти всяка година?

-  С гребната база, с която Пловдив разполага, като се добави и каналът за загряване и връщане на състезателите, смятам че тук има много добри условия за световни състезания. Да, Пловдив получи домакинството на световното първенство през 2018 година. Това е много, много важно събитие - стандартите за провеждане на състезания за мъже и жени, в сравнение с тези до 23 години, са още по-високи. Истина е, че по организацията на състезанието за младежи до 23 години е направено много. Но за следващото световно първенство ще трябва да се направи още повече. Аз съм сигурен, че с опитния организационен комитет, с всички положени усилия, с мотивацията на хората в Пловдив, с привличането на кмета на Пловдив, на местната и държавната власт – с цялата тази съвкупност от фактори е изграден печеливш екип. И това е най-важната предпоставка, че световното първенство през 2018-а ще бъде успешно. Но за световното по гребане през 2018 година има още много работа. И ФИСА е на страната на организационния комитет и на страната на град Пловдив, за да помага всичко това да се случи. Всички усилия трябва да бъдат обединени, за да се получи много силен шампионат. Аз съм сигурен, че с опита си, с условията си за гребане, с ентусиазма за работа на организационния комитет, Пловдив ще бъде отново успешен кандидат и организатор и на следващи големи състезания.