Шеф готвачът Борис Петров участва в благотворителната кампания „Топъл обяд“ днес пред болница „Медлайн“. „За мен е огромно удоволствие да се включа и да помогна на възрастни хора в нужда. От много време си мечтая да го направя, а сега съм щастлив от възможността, която здравният мениджър д-р Невен Енчев и фондация „Качество на живот“ ми предоставиха“, заяви кулинарният експерт. Звездата от тв екрана е най-новото попълнение в екипа на Alchemist Residence в с. Белащица. Той сподели, че веднага приел поканата на д-р Енчев да работи в Резиденцията на Алхимика. От първия миг „усетих, че сме от една порода“ и гледаме в една посока – на здравословното хранене, каза майсторът.
По думите му инициативи като „Топъл обяд“ са изключително ценни, защото осигуряват достойни старини на много българи. Някои хора дори не могат да си представят колко този жест стопля сърцата на тези честни хора, работили през целия си живот, заяви шеф Петров. Според него повече бизнесмени трябва да последват примера на д-р Енчев, да раздават храна и да правят повече пловдивчани щастливи, трябва да се помага винаги, когато човек има възможност, смята топ готвачът.
Шеф Петров участва по повод една година от старта на благотворителната кампания „Топъл обяд“ в Пловдив. Тя се организира всеки петък по инициатива на д-р Невен Енчев, който заяви в началото: „У нас има толкова много бедни хора, които се нуждаят от подпомагане с храна. А силата на една държава се измерва по това как тя се грижи за бедните и болни хора“. Топъл обяд може да получи всеки, от фондацията не изискват хората да представят документи, удостоверяващия техния социален статус. Затова броят на хората, които идват пред болницата, се увеличава всеки петък. Храна ще има, докато съм жив, за пореден път увери чакащите лекаря.
Преди Борис Петров в кампанията се включи и графиня Естер дьо Помери, осигурила множество дарения за нашата страна и удостоена с орден „Мадарски конник“ от президента заради благотворителните си акции. Тя също участва в раздаването на храната за бедните заедно с д-р Енчев по случай една година от началото на акцията.
След благотворителния „Топъл обяд“ утре вечер шеф Петров ще представи своето гурме меню в ресторанта на Alchemist Residence в с. Белащица. Всички ястия са приготвени от висококачествени биопродукти на ниска температура, за да се запазят качествата на продуктите, а зеленчуците са произведени в градината на Алхимика с участието на д-р Енчев. Салатата ще е от червено цвекло с цитруси и крехко свинско аспик. Гостите ще се насладят на темплада от сотиран и миксиран пипер, гъби кладница и затоплени скариди в букет от свежа салата. Обезкостени пълнени пъдпъдъци, фламбирани с коняк и черен трюфел сос ще бъде едно от основните ястия. Шеф Петров е помислил и за любителите на рибата - в менюто е включил сьомга в марината от червено цвекло с терияки сос и брюле от собствения й белтък. Десертите са шоколадов флан, аеросладолед, пяна от кафе и бейлис. Менюто включва и много изненади, които надявам се ще допаднат на гостите, коментира готвачът.