Заради атентатите в Париж Европа ще започне да инвестира по-усилено в отбранителния сектор и това може да намали еврофондовете. Това опасение изказа премиерът Бойко Борисов на 16 ноември във Варна.
 Ужас, няма еврофондове, сега какво ще усвояваме? Така е, г-н Борисов, като няма икономика и секне външното поточе, изведнъж лъсва голия тумбак с чифтето.

Предвид автогола, който си набута Европа с грешния начин на интеграция, Човека-Слънце афишираше като най-голям успех на управлението си точно работата по еврофондовете. Зад високопарните приказки обаче всеки, който се е занимавал с европейски програми, знае много добре какво стои и кои обръчи от фирми печелят в 9 от 10 случая – оптимистично. Сега, ако действително еврофинансирането попресъхне, пачите яйца не ни мърдат – както не мърда провалът на всеки, сложил с яйцата в една кошница, по народно (Борисово) казано. Защото когато не си помагаш сам т.е. не развиваш своята икономика, тогава и Господ (Брюксел) въобще няма да ти помогне.

И докато първата мисъл на Бате Бойко е сериозната възможност за истински глад, то и в друг аспект – ислямизиращ, сме толкова зле, колкото бихме били без еврофондове. Вчера Румяна Бъчварова на практика си призна, че опазване на границата с Турция няма. Имаме си 30 километра ограда, ама трябва да пазим 240 километра с 900 души, от които 500 даже не са и гранични полицаи. Ни дума за проходимостта на каналите, за които всички знаят и при които полицейско и властово участие е крайно вероятно. Тези канали са по-чисти от речните и потокът си върви гладко – ама защо да проверяваме, разследваме, осъждаме? МВР вади всякакви статистики – колко влезли, колко излезли, колко са арестувани. След операциите по центъра на София и на други места чакаме да стане категорично ясно – колко са опасните, екстремистки настроени и вързани с евентуална терористична дейност субекти? Досега тази статистика нещо чезне – като родна икономическа инициатива пред протегнали жадно ръчички мутри към пореден еврофонд.

Когато в Западна Европа почнат по-сериозно да затварят вратата, ще стане ясно, че на нашата врата няма нито ключалка, нито едно райберче дори. Тогава вече Господ да ни е на помощ.

Ивайло Ачев ,Аctualno.com.