Шеф готвачът Борис Петров представи пред гостите на Alchemist Residence в Белащица новото гурме меню „Alchemist secret“ на изискана вечеря за Деня на Християнското семейство. Домакинът д-р Невен Енчев сподели, че то е подготвяно цял месец, а целта е да се повиши гурме културата в ресторанта на резиденцията. Храненето започва едновременно, то е продължително и бавно, приключва след около 3 часа по едно и също време за всички. Изисканите ястия и напитки са приготвени по начин, който гарантира усвояването на съставките по максимално полезен за организма начин. Те се консумират на фона на класическа музика, изпълнявана задължително на живо.
Шеф Петров посочи, че гурме кухнята храни тялото, но и доставя наслада на духа. Тя задължително е здравословна – порциите са малки по обем, но богати и интензивни на вкус. Класическото гурме меню се състои от седем до 9 различни блюда, за разлика от тристепенното меню в традиционната кухня. В момента гостите имат удоволствието да дегустират зимното меню. Между 8 и 11 вида ястия ще се сменят всеки месец в Резиденцията на Алхимика, а месата ще бъдат съобразени със сезона, като ще бъде приготвян и дивеч.
Вечерята за празника на Християнското семейство беше открита с тартар от домати - червени, жълти, оранжеви и сушени, защото са силен антиоксидант и са изключително полезни за организма в сезона на вирусите и грипа. Те бяха овкусени с каперси, винегрет и червен лук. Със салатата сервитьорите поднесоха и бяло вино от изба „Драгомир“.
Следващото ястия представи вкуса на земята и включваше червено цвекло, цитруси и крехко иберийско свинско. Темпладата от сотиран и миксиран пипер, гъба кланица и затоплени скариди в букет от свежа салата също възхити всички. Сьомгата, приготвена в марината от червено цвекло, която шеф Петров опуши пред гостите, бе поднесена в азиатски стил с брюле от собствения й белтък. С нея гостите изпиха по чаша розе.
След това ястие дойде ред на първата изненада за гостите – поднесен бе снакс със злато и ориз с черен хайвер. Той бе поставен в специална хартия и майсторът насърчи гостите да проявят смелост и да я изядат, защото е от картофи и лично той я е приготвил. Нали сме в Клуба на Алхимика, всичко трябва да е по правилата на успелите хора, съумели да превърнат оловото в златото, подчерта той. Преди обезкостените пълнени пъдпъдъци, фламбирани с коняк и гарнирани с бекон и черен трюфел сос, шеф Петров направи сорбе за изчистване на вкуса в устата. По този начин ще можете да усетите по-добре как са приготвени птиците, посочи той и добави, че месото е печено на 65 градуса, а с това ястия се пие червено вино.
Десертът също беше в стила на алхимиците – шоколадови бонбони със злато, аеро сладолед и пясъчни бисквити с вкус на „Орео“.
Здравословното био гурме меню „Alchemist secret“ ще може да се дегустира до края на декември. След Нова година щеф Петров ще изненада гостите на Резиденцията на Алхимика с нови ястия, тяхната подготовка вече е в ход.