През зимата на пешеходното войнство непрекъснато се налага смело да се движи по пресен и замръзнал сняг, а на места и по заледени участъци. На никой не може да се каже: „Стой си у дома, докато се запролети!” Нито е възможно да се изисква от хората да носят подходящи за зимните условия обувки. Казано шеговито, може би, защото още няма създадено лоби в парламента за това.
Кои са най-честите травми при подхлъзване?
Тъй като човек обикновено се движи в любимата си позиция  - с ръце в джобовете, при падане инстинктивно се усуква около оста си  и поема удара с лакът или рамо. Резултатът от това са счупвания  и /или изкълчвания в тези области. Следват няколко дни престой в болница, но и неколко месеца рехабилитация.
Във втория случай пешеходецът се придвижва със свободни ръце без багаж и при падане, се подпира на едната или двете си длани. Травмите, които се получават, са в областта на китките. Това е най-честият проблем, с който се сблъскват спешните отделения. За щастие, в повечето случаи не се налага престой в болница и се приключва с едномоментна репозиция и гипсова имобилизация за 30 дни .
Не са редки моментите, когато човек се връща от пазар с продукти в едната или двете ръце, подхлъзва се и инстинктивно вдига двете си ръце нагоре, за да запази това, което носи, особено ако  това са бутилки. Падането е директно задно или странично върху таза, или предно върху коленете. Нараняванията в тези области изискват по-продължителен престой в болница и завръщането като пълноправен член на обществото понякога налагат от три до пет месеца рехабилитация.
Като оставим настрани тежките  травми, описани по-горе, съществуват и огромен брой навяхвания и натъртвания, които също ни развалят удоволствието от зимата.
Какво трябва да правим, ако изтеглим късата клечка и на нас ни се падне да изпием горчивата чаша на зимния травматизъм?
На първо място да потърсим специализирана лекарска помощ в някои от денонощните спешни отделения. Ако нямаме възможност за такава, можем да потърсим неспециализирана лекарска помощ, например личния си лекар.
Уважаеми читатели, хиляди пъти е по-добре за вас да се погрижи лекар, отколкото чакъкчия /б.а. - това е правилното написване на думата и означава  човек, който намества изкълчено. Идва от турската дума чакък –изкълчен.Не се пише чакръкчия, защото това означава човек, който работи с чакръци/. За  тридесетгодишния ми стаж съм виждал стотици увредени хора от подобна самодейност.
Друго важно нещо е да не се прибягва до ползването на следните „лечебни средства”-компреси с лук, кашкавал, варен ориз, рохки яйца, драни ярешки или заешки кожи, топла или сушена кравешка тор и дори „Риванол“.
Ако няма открита рана на крайника и явно не става дума за счупване, но има оток, единственото нещо, което трябва да се постави, е студен компрес с лед и по най-бързия начин да се потърсим лекарска помощ.
Ако имаме съмнение за по-тежка травма – счупване,  крайникът незабавно се обездвижва, след което се звъни на телефон 112 за оказване на спешна медицинска помощ.
Екипът на болница” Медлайн” е на ваше разположение на ул.”Филип Македонски” №37.