Над 5 тона висококачествени продукти достави известна търговска верига за състезанията за Националната кулинарна купа на България 2013, които стартираха на 19 април в Международен панаир Пловдив. Претендентите за титлите имат на разположение около 100 артикула, за да сътворят своите шедьоври. Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори участват в най-голямото кулинарно шоу, което ще продължи и на 20 април.
За първи път оценки дава международно жури, включващо световни звезди на кулинарията от Англия, Испания, Италия и Норвегия, подчертаха организаторите от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Експертите от чужбина не само преценяват изисканите ястия, но и демонстрират своите умения в презентации на различни храни.
Новата тенденция е завръщане към националната кухня, коментираха от БАПГ. Тя измества модната доскоро линия на екзотичните менюта, заимстващи елементи от различни кулинарни традиции.
С български продукти като тиква, моркови, зеле и диня сътворяват своите скулптури карвинг декораторите. Те се надпреварват в два кръга – арт и технически карвинг.
В категорията „Най-добър готвач“ също се минава през два тура. В първия се приготвят вегетарианско ястие, основно блюдо от риба с морски, речни и океански дарове, както и десерт от сирене. В раздела „Кулинарен отбор на България“ майсторите сътворяват предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа „Черна кутия“, в който трябва да се импровизират рецепти с определен набор от продукти, получени преди старта.
Сладкарите се конкурират с абстрактни композиции от шоколад, марципан, сметана и плодове. Пицарите показват виртуозност в приготвянето и аранжирането на своите изделия, наблюдавани от председателя на Асоциацията на пицарите в Италия Джовани Мента.
Наред с известните имена, се изявяват и ученици в надпревара за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Петата панорама на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието, младежта и науката на 19 и 20 април в панаира.
Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на Световната асоциация на готварските гилдии, организираща международните турнири. Целта е да демонстрира талантът на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от БАПГ – организатор на конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив. Новост тази година са разнообразните презентации и демонстрации.
Националната кулинарна купа 2013 е под патронажа на посолството на Кралство Норвегия у нас. Партньори са Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив.
Водещ отново е Ути Бъчваров. Имената на победителите ще бъдат обявени на 20 април.