Над 5 тона висококачествени продукти достави известна търговска верига за състезанията за Националната кулинарна купа на България 2013, които стартираха на 19 април в Международен панаир Пловдив. Претендентите за титлите имат на разположение около 100 артикула, за да сътворят своите шедьоври.  Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори  участват в най-голямото кулинарно шоу, което ще продължи и на 20 април.
    За първи път оценки дава международно жури, включващо световни звезди на кулинарията от Англия, Испания, Италия и Норвегия, подчертаха организаторите от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ). Експертите от чужбина не само  преценяват изисканите ястия, но и демонстрират своите умения в презентации на различни храни.
    Новата тенденция е завръщане към националната кухня, коментираха  от БАПГ.  Тя измества модната доскоро линия на екзотичните менюта, заимстващи елементи от различни кулинарни традиции.
    С  български продукти като тиква, моркови,  зеле и диня сътворяват своите скулптури карвинг декораторите. Те се надпреварват в два кръга – арт и технически карвинг.
    В категорията „Най-добър готвач“ също се минава през два тура. В първия се приготвят вегетарианско ястие, основно блюдо от риба с морски, речни и океански дарове, както и десерт от сирене. В раздела „Кулинарен отбор на България“ майсторите сътворяват предястие от риба, основно ястие от месо или дивеч и десерт на основата на мед и шоколад. И в двата раздела вторият тур е на принципа  „Черна кутия“, в който трябва да се импровизират рецепти с определен набор от  продукти, получени преди старта.
    Сладкарите се конкурират с абстрактни композиции от шоколад, марципан, сметана и плодове.  Пицарите  показват виртуозност в приготвянето и аранжирането на своите изделия, наблюдавани от председателя на  Асоциацията на пицарите в Италия Джовани Мента.
    Наред с известните  имена, се изявяват и ученици в надпревара за титлите "Най-добър млад готвач", "Най-добър млад хлебар-сладкар", "Най-добър млад сервитьор", "Най-добър млад барман" и "Най-добър карвинг декоратор". Това е част от Петата панорама на професионалното образование, която се организира от  Министерството на образованието, младежта и науката  на 19 и 20 април в панаира.
    Състезанията за Националната кулинарна купа на България се провеждат и журират при стриктно спазване на правилата на Световната  асоциация на готварските гилдии, организираща  международните турнири. Целта  е да демонстрира талантът на най-добрите майстори, които създават своеобразни стандарти за кулинария в нашата страна, обясниха от БАПГ – организатор на конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив.  Новост тази година са разнообразните презентации и демонстрации.
    Националната кулинарна купа 2013 е под патронажа на посолството на Кралство Норвегия у нас.  Партньори са  Българската асоциация по карвинг, Българската асоциация на професионалните сомелиери, Българската асоциация на барманите, Българската асоциация на пицарите, Община Пловдив и Съвет по туризъм-Пловдив.  
    Водещ отново е Ути Бъчваров. Имената на победителите ще бъдат обявени на 20 април.