На специална гала вечеря в ресторант „ Филипополис “, бяха раздадени
наградите на комисията от водещи специалисти на България за най-умело съчетание на вино
и храна по време на фестивалът Дефиле „Вино и Гурме” в Пловдив.
1-во място за ВИ малката Звезда и Комплекс Дияна
 Мерло 2010 в комбинация с Кавърма с пиле и сини сливи
2– ро място за Трестена и ресторант Gastrolinea
 Вино от малини в комбинация с Парфе от пилешки дроб и хайвер от малиново вино
3-то място за ВИ Съединение и Гастро-център Пловдив
F2F Дорнфелдер в комбинация с Шоколадов флан с червена боровинка
4-то място за Шато Копса и ресторант Рахат тепе
Мерло и Каберне Совиньон 2011 в комбинация с Бон филе с печени сушени сливи и
сос от вино
 5 –то място за Bendida Winery и Енотека Бендида
 Розе Рубин 2015 в комбинация с Мус от лапад с крема биволско сирене с пъдпъдъче
яйце
Стартът на дегустациите бе даден в събота (14ти май) от 12 часа в Стария град, на
площада пред църквата „Света Богородица”, от Заместник - министъра на туризма Ирена
Георгиева в присъствието на представители на държавната и местна власт и официалните
организатори. След това дефилето от ценители на българското вино и кухня потегли за
приятни дегустационни срещи с 16 винопроизводители и 11 производители на гурме
специалитети, към музеите и художествените галерии, към сърцето на най-стария жив град в
Европа. Дегустациите продължават днес, 15 май, до 18.00 часа.