Хиляди ученици, учители и граждани участваха в честването на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.  Празникът започна по традиция на площад „11 май“ пред Гимназията с хуманитарен профил "Св. Св. Кирил и Методий". 
С отличия за работата си през изминалата година бяха наградени  изявени преподаватели, учебни и детски заведения. На проф. Асен Рахнев от ПУ “Паисий Хилендарски“ и на педагога и писател Иван Христов бе връчен Почетен знак на Пловдив, а 18 преподаватели от училища и детски градини получиха Почетни значки на Пловдив.   Митрополит Николай отслужи тържествена литургия. Под звуците на държавния химн и „Многая лета“ бе изнесена училищната икона с ликовете на светите братя Кирил и Методий, националния флаг, знамето на ЕС и училищните знамена. Пред паметника на славянските първоучители бяха положени венци и цветя от официалните гости и пловдивчани. 
Шествието събра  четири лъча с представители на всички пловдивски училища, културни институции и представителни групи. 
Под аплодисментите на гражданите  многолюдното шествие, водено от мажоретки и малките гвардейци от ЦДГ „Мая“, духов оркестър, училищните знамена, иконата на Св. Св. Кирил и Методий, владиката Николай и свещеници, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, председателят на общинския съвет Савина Петкова, зам.-кметът Стефан Стоянов потегли по главната улица на Пловдив.
 На Римския стадион ги посрещна фанфарен оркестър от СОУ „Св. Паисий Хилендарски, а стотици граждани, развяващи знамена, отново ги аплодираха. 
В  12.00 ч. започна празничният концерт на откритата сцена пред Община Пловдив с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс – Пловдив.
 Артистите от Пловдивската опера се включиха с шествие в инициативите за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Проявата е вдъхновена от гражданската инициатива „Дом за Пловдивската опера“. Два дни по-късно артистите организират концерти на открито в Цар-Симеоновата градина край Пеещите фонтани и шадравана на Деметра. На 28 май трупата ще представи спектакъл за деца, а в неделя – музикален флашмоб с популярни оперни арии от „Кармина Бурана“, „Набуко“ и „Травиата“.