„Този медал е началото. Чест и гордост. Стимулът за по-големи успехи.” Това обявиха веднага след награждаването си Вилиян Бъчваров и Христо Реков – двойката ни каяк при младежите до 23 години, които спечелиха сребърни отличия от европейското първенство по кану-каяк в Пловдив. Това бяха първите медали от голямо състезание за двамата.
„Надявам се, че с това започват успехите и ще представяме България на ниво. Само след седмица предстои световно първенство в Беларус. Нямаме много време след европейското, но се надявам да имаме успех и на световното”, заяви Вилиян Бъчваров.
„Олимпийски медал – това е нашата цел, с това са свързани амбициите ни за бъдещето”, заяви Христо Реков.
„Много е ценно, когато постигнеш успеха на местна почва, защото близките ти не могат да пътуват навсякъде по света. Но у дома са тук и се усеща невероятна подкрепа”, каза Вилиян Бъчваров. „Подкрепата в Пловдив беше прекрасна. Това, че спечелихме първите си медали тук, ги прави още по-специални за нас”, добави Христо Реков.
20-годишният Реков призна, че негов идол в спорта е големият ни каякар Петър Мерков – тръгнал от Пловдив, покорил европейския връх и стигнал до два сребърни медала от олимпиадата в Сидни. Вилиян Бъчваров разказа, че в спорта не би подражавал, а иска да изгради свой стил и име.
Бъчваров и Реков получиха медалите си от Валентин Заяков, съветник на министъра на спорта Красен Кралев.
След финалите на 500 метра от Европейското първенство в генералното класиране по медали при юношите и девойките води Русия с 4 златни и 2 сребърни пред Беларус с 2 златни, 2 сребърни и 1 бронзов и Румъния с 2 златни и 1 сребърен. първенство в генералното класиране по медали при младежите до 23 г. лидер отново е Русия с 3 златни, 1 сребърен и 1 бронзов пред Беларус с 3 златни и 1 бронзов и Унгария с 2 златни 1 сребърен и 2 бронзови.
Бъчваров и Реков ще преследват отличията и на 1000 метра. Ще гребат на полуфинал в следобедната сесия на третия ден.
В сутрешната сесия те завършиха пети в серията в по-слабата си дистанция – 200 метра, и следобед ще гребат на полуфинал и в нея.
Силно състезание в сериите на 200 метра направи Олимпия Душева (каяк – девойки до 23 г.). Тя финишира втора и за малко не успя да влезе директно във финал, но ще преследва класиране следобед.
Финалите на 200 и 1000 метра са в неделя.