На 8 ноември 2016 г. Университетът по хранителни технологии – Пловдив ще бъде домакин на събития, отворени за широката публика и посветени на най-новите изследвания в областта на храните и храненето. Тази година e посветени на бобовите. Те са част от кампанията ERC=Science2 или Европейският научен съвет = Наука 2, която представя пред европейските страни последните научни постижения в популярни научни области, финансирани от Европейския научен съвет (European Research Council) и ефектът, който резултатите от тях биха имали върху нашия живот. Събитието е продължение на „нощта на учените“ и дава възможност на широката публиката да се запознае с работата на научните работници, здравословните храни и съвременните тенден­ции в храненето.
Мероприятията се организират от Центъра за изследвания и анализи със своите партньори: Софийският университет „Св. Кли­мент Охридски“ и Агробиоинститут (София), Универси­тетът по хра­нителни технологии (Пловдив) и Институтът по зелен­чу­кови култури „Марица” (Пловдив) и ще продължат в периода 8 – 10 ноември 2016 г. в София и Пловдив.
В тях активно се включват със свои разработки и студенти от спе­циалностите „Туризъм“, „Кетъринг“, „Ресторантьорство и хо­те­лиерство“ и „Храни, хранене и диететика“. Освен научните си доклади в конференцията, те ще предложат новите си храни с варива. Проявите стартират на 8 ноември от 10 часа в аула "Милен Бешков".