Интервю  за a-specto на Калина Андролова с ген. Румен Радев, кандидат-президент на Република България

Ген. Радев, избирателите недвусмислено показаха, че искат промяна. Хората, които гласуват за Вас, очакват да бъдете силен лидер, макар и постът президент да има повече представителни и дипломатически функции. Как тълкувате очакванията на хората? От какво имат нужда те?

Впечатлението от обиколките ми е, че хората се задушават от усещането за несправедливост. Искат си достойнството. Това звучи абстрактно, но всъщност е дългогодишно натрупване, което угнетява. Бедни хора край границата ми казаха „свикнахме без пари, но Ви молим да ни върнете достойнството”. Това ме убеди, че българите не са се предали. Що се отнася до фигурата на президента, тя има немалки правомощия, стига човекът на поста да умее да казва „не”, да не се огъва под натиск отвън и да отстоява националния интерес. Победа в неделя ще бъде етап към оздравяването на политическия ни живот, който сега е под сянката на една партия-държава, а от това атрофират институциите.

Като военен пилот, Вие най-добре разбирате какво означава да се пази националната чест и достойнство. Считате ли, че българските политици успяват да пазят националното достойнство или често унижават нацията ни, най-вече с неграмотни действия, дори не толкова с компромиси... (компромисите са неизбежни, но неграмотността е непростима).

Ставало е вече дума, че българските политици предпочитат комфорта на йесмена. Той гарантира кариерна перспектива, одобрение отвън, а дава и удобно обяснение пред българите: така искат партньорите, така правим. Това е пагубно за страната. България трябва да се освободи от сателитния синдром, който е характерен за всички епохи, но в последните години стана особено унизителен. Това е и една от причините хората да чувстват достойнството си ограбено. Спомнете си естрадното самоубийство на българската дипломация на сцената на ООН преди месец, когато сами саботирахме кандидатурата на г-жа Бокова. Пример за безотговорно поведение беше и пропиляването на българските възможности в случая с „Южен поток”, който вече е „Турски поток”. Турция вече получи по-ниски цени на газа, а ние се превърнахме в енергийно кръгово кръстовище на Балканите, което всички потоци заобикалят. По-рано договарянето на българското членство в ЕС също бе съпроводено с ощетяващи компромиси, свързани със закриване на ядрени мощности и неудовлетворителни условия за българските агропроизводители. Примерите са прекалено много, уви.

Има хора, които са гласували за други кандидат-президенти, и които сега ще трябва да избират между Вас и г-жа Цачева. Бъдете откровен и се обърнете към хората, които няма да робуват на партийни пристрастия и секти, а ще гласуват наистина с разума си. Какво бихте им казали сега, защо да гласуват за Вас?

Моят призив е към всички граждани, които искат промяна. Които не приемат бедността, несправедливостта, административния рекет, разюзданата престъпност и картелите, каналджийството и телевизионните проповеди на днешната власт. Вашият глас, може да даде начало на оздравителния процес. Не давам празни обещания. Президентът няма правомощия да реши проблемите, но смяната в президентството е предусловие за всички промени, това е начинът да санкционирате властта и да дадете ход на демократичния процес.

Какъв ще бъде основният принцип, от който ще се водите в действията си, ако спечелите президентския пост?

Националният интерес, мирът, сигурността и благоденствието на хората.

Казахте, че ще разчитате задължително на сериозен екип от експерти, които ще привлечете около себе си. В България обаче е популярна шуробаджанащината, която проваля цялата държавна администрация и управленска дейност. Ще успеете ли да подберете наистина умни и достойни хора около Вас, които да заздравят унищожения авторитет на президентската институция през последните години?

Това е ключът към успеха. Президентът трябва да е достатъчно мъдър, за да се обгради с компетентни хора. У нас има такива, но често експертизата им се ползва, за да обоснове вече взети политически решения. Подходът трябва да е тъкмо обратният: експертният анализ да предхожда решенията. Вижте учените от БАН, които протестират. Те са национален капитал, но държавата почти не търси тяхната преценка по въпроси, по които те могат да са много полезни. Освен това ми се струва, че големият дефицит у нас е този на почтеност и характер, не на компетентност. Дипломата не прави държавния служител. Той трябва да е и родолюбец с чувство за мисия.

Освен че беше срамно небалансиран, Росен Плевнелиев върна обществения дебат в началото на 90-те години, когато страната се рушеше от разделение и насъскване. Вие ще бъдете ли обединител на нацията? И кое е това, което би могло да обедини тази нация?

Президентът е призван да е обединител на нацията. Другото би значело да изневери на призванието си. В последните дни управляващите правят всичко възможно да издигнат отново старите барикади, да посеят страх, защото успехът им се градеше на това разделение. То е проклятието на българския преход. Непростимо е четвърт век да живеем като заложници на миналото. Политиците нямат моралното право да паразитират върху разделението. Те трябва да търсят формулата на успеха, а всеки отделен българин да надмогва ожесточението, защото политиците сами не могат да го преодолеят. Избирателите трябва да санкционират дилърите на страх и омраза. Това е национално усилие, от което зависи собственото ни бъдеще.

Ще бъдете ли президент извън баналното политическо клише (прикрити зад което много политици остават безразлични към България)? Ще бъдете ли чувствителен към националните проблеми? Ще ви тревожи ли щастието и просперитета на българския народ, ще защитавате ли националните интереси? България е уморена от предатели...

Инак не бих се захванал с политика. Достатъчно смирен съм, за да правя гръмки изявления, но това е моята амбиция, да работя за обединението и възхода на България. Ние имаме потенциал, но трябва да се отърсим от апатията и чувството за обреченост. Всичко зависи от общите ни усилия.