Треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов даде последната си за сезон 2012/2013 пресконференция. Наставникът на "жълто-черните" говори за предстоящия мач от 29-ия кръг от първенството срещу Лудогорец, който е и последен за "канарчетата" през настоящия шампионат заради отказа на Етър да довърши първенството. Стоилов отново се оказа интересен събеседник за журналистите и те за пореден път поискаха мнението му по ред въпроси нямащи пряко отношение към двубоя:

-          Отново имахме малко време за възстановяване и подготовка за предстоящия двубой. Все пак, мисля че то бе достатъчно. Очаква ни мач срещу един от най-добрите отбори в България. Шансовете и на двата отбора да постигнем нещо повече от моментното ни положение са минимални. Въпреки това, искам да се представим на максимума от възможностите си. Желанието ми е всеки мач да защитаваме авторитета и реномето на Ботев. И в двата лагера има разочарование от начина, по който се развиха нещата в последните кръгове, въпреки че с играта си не отстъпваме на останалите. Няма да разчитаме на Веселин Минев, който има проблеми и ще го съхраним за предстоящите мачове на националния отбор.

-          Решихте ли дали ще разпускате отбора веднага след мача?

-          Да. Въпреки че няма дата за начало на следващото първенство, в четвъртък ще съберем момчетата за възстановителна тренировка, след която пускаме отбора в почивка. Събираме се на 9-ти юни, а на 10-ти ще направим първа тренировка и най-вероятно ще заминем на кратък лагер във Велинград. Ще обявим начина, по който ще протече подготовката в близките дни, когато би трябвало да има повече яснота.

-          Има ли развитие по селекцията?

-          На този етап няма нищо ново. След мача с Лудогорец ще разговаряме с Марлон Перейра и ще преценим дали той ще остане в отбора. Ако не, сигурно ще търсим футболист на тази позиция.

-          Какво е вашето лично желание за него?

-          След срещата ще го съобщя. Към момента имам колебания за него и искам да го видя в още един сериозен мач, за да имам повече яснота и за себе си. Когато правиш селекция е хубаво да запазиш един колектив, едно ядро. Той свикна с отбора, отбора също свикна с него, но искам да мине и този мач. Може да се наложи да търсим футболист на неговата позиция, а може и дадем шанс на момчета от Раковски. Един от младите ни играчи там – Терзиев, ще започне подготовка с нас и ще го пробваме като десен и централен защитник.

-          Освен Терзиев, ще има ли други футболисти от сателита?

-          След края на сезона ще имаме яснота по този въпрос. Може да включим повече хора в подготовката, но има време да решим и това. На всеки от моментния отбор му бе даден шанс да покаже какво може.

-           Доволен ли сте от работата, която се свърши в Раковски през изминалия сезон?

-          Според мен Раковски бе на доста високо ниво за „Б” група. В последно време започнаха да играят повече млади момчета. Моето желание и желанието на ръководството е от лятото те да са още повече. С нетърпение чакаме да бъде завършена базата, за да преместим там и двата отбора и да тренираме при уеднаквени изисквания.

-          Зависи ли от Вас дали Иван Танчовски ще остане треньор на Раковски?

-          На този етап не смятам за необходимо да се правят промени. Смятам, че на този етап той се справя добре с работата си. Иначе, аз съм един от хората, от които зависи този въпрос.

-          Удовлетворен ли сте от титлата на „Левски”, сигурно имате сантименти към тях, и смятате ли, че този удар, който получи Лудогорец може да бъде от полза на Ботев в предстоящия мач?

-          Нормално е в Лудогорец да са много разочаровани от загубата и начина, по който дойде тя. Добре е за българския футбол, че имаме нов шампион. Доволен съм, че това е Левски, защото имат малко по-добър коефициент. Смятам, че който и от двата отбора да бе станал шампион нямаше да е незаслужено. В последните месец – два и Левски и Лудогорец наблегнаха изключително на това да печелят мачовете си, а не толкова на играта. Имаха и доста шанс и доста подкрепа от всякакво естество. Но смятам, че е време в българския футбол нещата да се решават само на терена, а не да се говорят само празни приказки. Ние в Ботев например трудно можем да се борим срещу тези постоянни помощи отвсякъде. Както искате го разбирайте. Трябва, който е по-добър той да печели. Отчитаме и нашите грешки, но те като че ли са по-малко от тези на другите. Съгласете се, че и двете ни загуби през пролетта дойдоха, след като ни отмениха чисти голове. Това все пак са точки, които ни се отнемат. Не видях да има други чак толкова ощетени. Ако в България не започне да се мисли час по-скоро за чисто футболното развитие, трудно някой ще разбие статуквото. Приказки от рода на „Още дълги години ще сме шампиони” трябва да са подплатени на терена. Не съм убеден, че някой от отборите тази година доказа, че е по-добър от останалите, така както го направи Лудогорец през миналия сезон.

-          Можете ли отсега да обявите цел пред отбора за следващия сезон?

-          Личното ми мнение е, че Ботев не трябва да прескача етапи в развитието си. Сега целта е била да се изгради отбор, който да има място в шестицата. Смятам, че реалната цел, която можем да преследваме е участие в Лига Европа. Предпочитам постепенното развитие пред големите скокове. Искам да виждам футболистите такива, каквито бяха в 80-90% от мачовете през пролетта – амбицирани, дисциплинирани, играещи добре. Не мисля, че на някого ще хареса лакътушене в играта или победи със съдийска помощ или в 90-ата минута. Търсенето на резултат е ходене по тънък лед, който все някога се пука. Далеч по-добре е да се гради стабилна основа. Това включва изграждане на стил, който да радва хората, увереност и самочувствие у футболистите, и постепенно нареждане на пъзела за оформянето на един стабилен клуб. По тези стъпки трябва да върви „Ботев” и мисля, че засега това се случва. Играта ни трябва да е винаги на ниво, дори понякога да липсват резултатите. Играем ли добре, те няма да закъснеят.

-          Ще получите ли необходимите средства за селекция или те ще бъдат съобразени с това, което се влага в клубната база?

-          От първия ден ми е ясно и съм го казал пред вас, че приоритет за нашия клуб е материалната база и средствата ще бъдат съобразени с нея. Аз не искам чудеса. Не съм от хората, които не се съобразяват с подобни стратегии. Моето желание е на първо място Ботев да си завърши базата, да изгради начин на работа в школата и да сe направи стадиона. Едва след това да се мисли за по-големи инвестиции в отбора. Дотогава очаквам да са налице и първите наченки на перспективни млади играчи, които трябва да отглеждаме и вкарваме в първия отбор, те са като пластелин, трябва да ги изваяме. Това е пътят. Другото е излишно бързане, а който бърза далеч не стига.

-          Имате ли надежда, че Ботев все пак може да играе в Лига Европа, ако ЦСКА не вземе лиценз?

-          Трудно мога да Ви отговоря на този въпрос. Това са документални неща, а аз съм последния човек, който е запознат с тях. Ако имам някакви надежди, то те са свързани с това, че ЦСКА може да изгуби точки до края. Ако не го направят ни остава само да ги поздравим.