
200 млади вина на 32 винарски изби от цялата страна ще участват на Дефилето на младото вино в Стария град. За това информираха неговите организатори.
Събитието започва на 25 ноември (петък) и ще продължи до 28 ноември (неделя). То ще се проводе Балабановата къща, къщите „Бирдас“, „Георгиади“, галерия „Златю Бояджиев“, Етнографския музей, аптека "Хипократ" и други интересни места в архитектурния резерват.
Официалното откриване е в подножието на Стария град със специалното участие на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов.
По традиция откриването е предшествано от Дионисиево шествие, което започва от 13 часа от площада пред общината и е съпровождано от ансамбъл „Тракия“.
Символичният старт на консумирането на младото вино започва с отваряне на „Бъчвата на младото вино“, която е предоставена от победителя от 2015 г. Официалното откриване е в подножието на Стария град със специалното участие на виртуозния изпълнител на кавал Теодосий Спасов.
По време на събитието ще връчени наградите „Златен, Сребърен и Бронзов Дионис“, съобщи Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм –Пловдив. Той уточни, че очакват 20% ръст на посещенията в сравнение с миналата година, когато са участвали 15 000 посетители от града, региона, страната и чужбина. Очакват се гости от Русия, САЩ и Европа, които предварително са заявили участие.
През тази година за първи път на всеки щанд ще има студенти от УХТ, които ще съветват гостите на винения празник. Паралелно ще присъстват и производители на храни, както и пчеларите от дружество „Акация“ –Пловдив.
Проф. Йорданка Алексиева, председател на журито обясни, че ще бъдат оценени две големи групи вина - бели, розе, червени и сухи вина. Тя се надява, че тази година ще могат да връчат за първи път и наградата „Платинен Дионис“, която се дава само за вино с над 88 точки по скалата за дегустации.
Дефиле на младото вино се организира от Съвета по туризъм, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и Университета по хранителни технологии.
Всеки желаещ може да закупи жетони, с които става дегустацията във всяка от 12-те локации, където са разположени винопроизводителите и техните маси.