Грипът ще обхване цяла България до края на януари, обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
Вероятно до края на седмицата грипна епидемия ще бъде обявена и в Пазарджик, Монтана и Стара Загора. До момента такава има на няколко места в страната - в Пловдив, Перник, Хасково и Харманли, както и в Габровско.

Д-р Ангел Кунчев обаче уточни по БНТ, че веднага след това ще започне бърз спад на заболяваемостта. Все пак имало шанс и за втора вълна на грипна епидемия, но това се случвало много рядко – един път на 7-8 години.

Главният държавен здравен инспектор уточни, че в момента болните от грип са около 150-200 хил. души. Над 90% от всички заболявания в последните дни пък са предизвикани от щама "Хонгконг".

"Той засяга основно малки деца и най-вече хора на над 65-годишна възраст. Самата здравна система също се натоварва много, тъй като трябва да бъдат прегледани много хора, а част от лекарите също са болни", обясни Кунчев.

Главният здравен инспектор препоръча ваканцията на учениците да бъде удължена до 9 януари, за да се пресече пренасянето на вируса.

В поне 3 големи общини в страната - Пловдив, Габрово и Карлово, учениците ще се върнат в класните стаи чак на 9 януари. Това съобщиха местните образователни и здравни власти, а причината е именно грипната епидемия, обявена в част от страната.