С обновена визия ще посрещне посетителите тази година зоната „Вкусове от Италия“, която за 13-та поредна година се провежда по време на международните специализирани изложения „Винария“ и „Фудтех“. „Не само щандът на италианското участие ще бъде със съвременен облик, който е в синхрон с Града на виното в 11-та палата на панаирния комплекс. Посетителите ще могат да се запознаят с продукти на нови изложители, които за първи път се представят в България“, каза организаторът на „Вкусове от Италия“ Джузепе Аккардо. За първи път ще могат да се дегустират салами и прошуто от черно прасе от район Неброди, както и поркета по традиционна римска рецепта. На италианските щандове ще могат да се видят още сирена, рикота (извара) от биволско мляко, сицилиански каноли, бадемови сладки, зеленчукови пастети, маслинени пасти, маслини, конфитюри, сосове, екстра върджин зехтин, солена и сладка шам фъстъкови пасти, тестени сладкарски изделия, широка гама вина от Италия, био вино, ликьорни вина, Марсала и други изкушения. На зоната посетителите ще се запознаят с незалепващи тигани, изработени от вулканична сплав, както и с възможностите за услуги за транспорт и логистика до и от Италия.
За 13-ти пореден път партньор на „Вкусове от Италия“ е Университетът по хранителни технологии – Пловдив. „Много съм удовлетворен от дългогодишното сътрудничество, което имаме с организаторите на „Вкусове от Италия“ и г-н Аккардо и виждам в тяхно лице надежден партньор за устойчиво развитие“, коментира ректорът на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков. Той уточни, че предизвикателството, пред което стои ВУЗ-а е да отговори на все по-нарастващите изисквания на бизнеса. Именно затова са разработени нови учебни програми за бакалавърска и магистърска степен, които ще влязат в сила от новата учебна 2017/2018 г.
В рамките на изложението ще се проведе и научна конференция “Иновации в хранителната наука, техника и технологии“, на която ще се представят най-новите изследвания на хранителната наука на УХТ. На щанда на висшето училище ще се предоставя информация за повишаване на квалификацията в направление хранителни технологии и оборудване, хранене, туризъм и управление. Форумът ще се проведе на 23-ти февруари 2017 г. от 10 часа в презентационната зала на 11-та палата.
„С участието на студенти магистри от УХТ се извършва проучването на мнението на потребителите и се излъчва наградата „Избор на потребителя“ в различни категории храни и напитки“, поясни зам.-ректорът на престижния ВУЗ проф. дтн инж. Йорданка Алексиева“. Тя уточни, че преподаватели от УХТ ще участват в Комисията за конкурса за иновации на „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“. Сред тях са проф. Ангел Ангелов от катедра “Биотехнологии”, доц. д-р Панко Митев от катедра “Технология на виното и пивото” и зам.-ректорът по международна интеграция и повишаване на квалификацията проф. Йорданка Алексиева.
Изложението „Вкусове от Италия“ ще бъде открито от италианския посланик Н.Пр. д-р Стефано Балди, предвождащ делегация от посолството на Италия, почетния консул на Италия д-р Джузепе Де Франческо и ректора на УХТ проф. дтн инж. Кольо Динков на 22 февруари 2017 г. в 11-та палата на Международен панаир Пловдив.