„Да излезем от потенциала на Пловдив. Да го развием, надградим и направим още по-привлекателни събитията, както за пловдивчани, така и за гостите от страната и чужбина.“ С това пожелание, заместник-кметът по култура и туризъм на община Пловдив Амелия Гешева откри пресконференцията по повод предстоящото 3-то издание на дефилето „Вино и гурме“, което започва в Пловдив след 2 дни. В пресконференцията участваха Любозар Фратев – председател на УС на Съвет по туризъм – Пловдив, проф. Йорданка Алексиева -  заместник- ректор на Университета по хранителни технологии -  Пловдив и Боряна Тенгулова – административен секретар на Съвета по туризъм.
 „Радвам се, че и двете дефилета получиха заслужено признание и бяха наградени в първите „Годишни награди за постижения в туризма“, които община Пловдив връчи само преди дни. „Дефиле на младото вино” спечели І-во място в категория „Най-оригинално събитие в областта на туризма“ – плакет, а дефиле „Вино и гурме”получи грамота за участие в същата категория. Благодаря сърдечно на партньорите, специално бих искала да отправя благодарност към Университет по хранителни технологии, в лицето на проф. Алексиева за подкрепата, професионализма и всеотдайността, с които всяка година се включват в двете дефилета“ каза още заместник –кметът Амелия Гешева.
Третото издание на най-масовото събитие за винен и гурме туризъм в страната - фестивалът Дефиле „Вино и гурме” се провежда традиционна през първия уикенд на месец май в град Пловдив. И тази година, организаторите от Съвет по туризъм – Пловдив са подготвили поредица от дегустации на водещи български винопроизводители в съчетания с висша кулинария, съпроводени с лекции, както и с богата културна програма.
    Посетителите на събитието ще могат да се насладят на рекорден брой комбинации на вино и гурме – над 300 вида от кулинарните изкушения в съчетание с над 50 вида вина на 19 водещи винопроизводители от цялата страна.  Дегустациите ще се проведат в неповторимата атмосфера на 8 емблематични места в Стария град, сред които галерии, музеи и  ресторанти. На всяка една локация ще може да се опитат съчетания на вино и храна, приготвени специално за събитието от 12 водещи Шеф готвачи.
    Официалното откриване на Дефиле „Вино и гурме“ е в събота, 6-ти май, от 12 часа в подножието на Стария град – на ул. Съборна 2-4 с участието на Духовия оркестър на Пловдив. Тогава специално за именниците от 13 часа на Лапидариума  ще се танцува традиционното Гергьовско хоро.
    В дните на Дефилето, 6–ти и 7-ми май, на територията на Стария град ще върви и  съпътстваща програма. Тя включва кулинарни работилници, на които всеки гост ще може да готви заедно с петима от най-атрактивните  пловдивски Шеф готвачи. Част от програмата е и изложба на картини.
В двата дни на фестивала дегустациите на вино и храна стартират в 12 часа и продължават до 20 часа. Всеки желаещ да се наслади на виното може да закупи карнетки с жетони, които се продават пред или във всяка къща, в която се предлага дегустация. Всеки жетон дава право на една дегустация. Стъклени чаши, гравирани с логото на фестивала, се предлагат заедно с жетони. Обективна класация по интереса на публиката към винарските изби - участници в празника и тяхната продукция се прави по броя на жетоните, с които посетителите са дегустирали. Кулинарните изкушения се предлагат на цени между 1 лв. и 5 лв.
    Наградите за най-удачно съчетание на вино и храна, определени от международната дегустационна комисия съгласно регламента, ще бъдат връчени на 6 май на гала вечеря - „Вечер на пролетното вино”.
     Съвет по туризъм - Пловдив и Община Пловдив организират Дефиле „Вино и гурме“   в активно сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии - Пловдив, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетъринг-фирми и всички участници във винения бизнес, както и институциите, свързани с културата и изкуството в града.
     Официални спонсори са: Актуал Индъстрис ООД, Техно Акташ АД,  Кривицки и сие, Димитър Маджаров ЕООД и Вода Клисура. Медийни партньори на събитието са БНР – програма „Хоризонт“, БТА, БНТ2,  Катра ФМ, Дарик радио и Дарик нюз.


ПРОГРАМА
6 МАЙ 2017

ОФИЦИАЛНО ОТКРИВАНЕ  с  участие на  ДУХОВ ОРКЕСТЪР ПЛОВДИВ
12ч.  СТАРИЯ ГРАД – ул. Съборна 2-4

ГЕРГЬОВСКО ХОРО В ПЛОВДИВ
Танцувайте традиционно Гергьовско хоро с КБНТ Чановете
13ч. ЛАПИДАРИУМ
 
РИСУВАНЕ НА ЖИВО -  БОГДАН ВЪРБАНОВ
13ч.- 14 ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕСО ЧРЕЗ ОПУШВАНЕ
ШЕФ КАЛИНИН  и ШЕФ СТАНЧЕВ  представят технология за  бавно приготвяне на месо чрез опушване
14ч. – 15ч. КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР „БЯЛАТА КЪЩА“

ТАЙНИТЕ НА ХЛЯБА  - МАГИЯ И НАУКА
Работилница за малки и големи с ГЕОРГИ ЛЕФТЕРОВ – МАЙСТОРА
16ч – 18ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

7 МАЙ 2017

ЗЕЛЕНА  РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦА
Ръчно изработване на безглутенови лакомства
12ч. – 14 ч. КЪЩА ГЕОРГИАДИ

ДА ГОТВИМ ЗАЕДНО С  ШЕФ ЧАКЪРОВ
Солена кулинарна работилница с традиционни български продукти
14ч. – 15ч. РЕЗИДЕНЦИЯ ТРАКИЙСКИ СТАН

СЛАДКА КУЛИНАРНА РАБОТИЛНИЦА
Потопете се в тайните на сладкарството с  ШЕФ ГОГОВ
16ч – 17ч. РЕСТОРАНТ ЩАСТЛИВЦИ ПОД ТЕПЕТО

НАТЮРМОРТ
Изложба на Богдан Върбанов
12ч. - 18 ч КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР БЯЛАТА КЪЩА

Ръст на участниците в сравнение с 2016 г. над 30%, в т.ч.:

2016
2017
27 участника
36 участника
16 изби
19 изби
6 ресторанта /Шеф готвачи
8 ресторанта /Шеф готвачи
2 производители на храни
4 производители на храни
3 други обекта в Стария град
4 други обекта в Стария град
1  туроператор.