След ориенталската наситеност от аромати в първия ден на Панаира на кулинарното изкуство, на 12 май пловдивчани ще се потопят в изчистената изисканост на средиземноморието... Oчаква ни екзотично пътуване с “Етно кухня на колела” в света на италианската кухня.
Спокойствие и напълно отдаване на удоволствието от хранeнето е част от ежедневието на италианците. Ако искате да oсвобoдите сетивата си и да вдъхнете аромата на прясна паста, обляна в сос от слънчеви домати, не пропускайте Деня на италианската кухня от Панаира на кулинарното изкуство. Няма начин да не се влюбите в лазанята - многопластова приказка за перфектната спойка между фино тесто, пухкав кашкавал и дъхави подправки... Аранчини, пица от макарони и още изненади очакват всички, които издигат храната в култ и искат да се потопят поне за няколко часа в безвремието.
И понеже темпераментните италианци са истински ценители, храненето при тях е стилен ритуал, а красивата музика е естествено допълнение към тази наслада. Специално за пловдивчани и гостите на града aрии на известни опери и канцонети ще изпълни на живо Владимир Ников - бас от Държаван опера Пловдив, в акомпанимент на йоника.
Очаква ни изключително роматична и гореща вечер от Панаира на кулинарното изкуство. A дали красивата музика прави храната по-вкусна – ще разберете, ако откриете “Етно кухня на колела” от 16.00 до 20.00 ч. днес в подножието на Небет тепе, на стария пл.”Шахбазян”. Специалните дегустации са от 18 ч.
Денят на италианската кухня се организира от г-н Давиде Кристиано, представител на италианската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив.
13 май е Денят на руската кухня.