Време е да преоткрием  необятността на руската народна кухня, която от древни времена се слави със своето многообразие. Тя има дъбоки корени и е изпълнена с много тайни и загадки.

Руската кулинария се отличава с разнообразни предястия. Едно от най-характерните е салата "винегрет". Името на ястието идва от френския сос, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа.  Гостите на “руската трапеза” тази вечер ще могат да опитат истински “винегрет”, който традиционно се приготвя от цвекло, картофи, моркови, лук и кисели краставички. За всички посетители дамите от руската общност в Пловдив са включили още в менюто пирожки, пелмени с месо и картофи, сандвичи със сельодка  и , разбира се, оригинална руска салата “Оливие” Руска кулинарна вечер не може да ата, която същност е френска сандвичи със сельодка ( които по принцип се сервират с водка) . Традиционният квас и сланинката също са задължителна част от всяка руска кулинарна вечер.

Кой зеленчук е наричан „втори хляб“?

Какво означава „смес от френски и нижегородски”?

Каква географска забележителност носи името на известна руска супа?

С какво ястие можете да намекнете на гостите, че е време да си ходят?

На тези и други въпроси пловдивчани и гостите на Пловдив могат да намерят отговорите по време на Деня на  руската кухня в рамките на Панаира на кулинарното изкуство "Етно кухна на колела" на 13 май. От 18 часа са специалните дегустации, по време на които ще звучат в изпълнения на живо руски народни песни.

Денят на руската  кухня се организира от г-жа Олга Атанасова, представител на руската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Гласувайте за най-вкусното според вас ястие тази вечер и участвайте в томболата, от която може да спечелите покана за Гала вечерта на 16 май в Дома на етносите.

14 май е Денят на арменската кухня.