
Хората са дебели не толкова от калориите, а главно заради солта, каза известният лекар, натуропат, радетел за живот без лекарства д-р Георги Гайдурков, консултант в лечебен център "Вита Рама". За 2 седмици при обилно хапване на плодове, зеленчуци, варива и сурови ядки се свалят около 7-8 килограма, твърди диетологът Георги Славов от същия лечебен център. Резултатите се поддържат лесно след това, ако не се прекалява със солените храни. Само с 2 седмици правилен режим на хранене може да се нормализира кръвното налягане при хипертониците и те да спрат да пият предписаните им за цял живот хапчета.
„Махнете ли солта за известно време от храната си, веднага задържането на вода в организма отпада, а заедно с него и хроничният оток, от който се получават завишените килограми“. Според лекаря ако една седмица дебел човек похапва шоколад, без да консумира сол, той ще отслабне. „Шоколадът не пречи, нито на кръвното, нито на килограмите, когато не се прекалява с него – ако е в доза до 100 грама на ден. Докато една щипка сол, около 1 грам, веднага покачва с 1 кг теглото, вдига и кръвното. За съжаление солта е с висока концентрация във всички търговски продукти – от хляба, колбасите, консервите, сандвичите, дори и в сладоледа.“
За да сме здрави, д-р Гайдурков съветва да консумираме „човешки храни“ – сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове. „Нечовешките храни“ са технологично преработените, които са масови в нашето ежедневие. Англосаксонските автори ги наричат junk foods, т.е. храни боклуци – консервите, синтетичните безалкохолни напитки, чипс, белите брашна и др.
Лекарят съветва да вземем пример от нашите предци. Българинът 200 дни в годината, или 2/3 от времето, е бил на пости, хранел се е без животински продукти. „Не казвам да бъдем вегетарианци, но е добре 75% от храната ни да е в суров, растителен вид. Много е важно как се приготвя и комбинира.
Преди се е смятало, че пълноценни са единствено животинските белтъчини, защото съдържат осемте незаменими за човека аминокиселини. Много малко растителни продукти съдържат и осемте аминокиселини – соята, конопеното семе, киноа. Но ако вие смесите зърнена с бобена култура, сглобявате пъзела на дефицитните аминокиселини. Можете да смесите боб с царевица или леща с ориз, както овес и нахут и получавате пълноценен белтък“, посочи д-р Гайдурков.
Той припомни думите на бащата на медицината Хипократ: „Болестите имат 3 причини – храната, въздухът и различните агресии – психически и физически“. „Много лесно можем да имаме добро здраве, ако не му пречим. Здравето зависи предимно от храната, от това, което е в нашата чиния“, твърди д-р Гайдурков.
Лекарят дава няколко прости съвета за здравословно хранене:
75 процента от храната да е в суров, растителен вид
Най-добрата напитка е фрешът
Пийте вода, колкото иска организмът, не се насилвайте да приемате големи количества, както съветват различни диетолози
Не яжте месо, когато сте болни
Ако хапвате месо, то е полезно в суров вид, както и сушен вариант. Не го препичайте
Суровата сланина вдига добрия холестерол, за разлика от печената
Суровото яйце вдига добрия холестерол, а вареното вдига лошия
Слагайте мазнината в яденето, след неговата термична обработка – например, пригответе боба и тогава добавете олиото
По-добре хапвайте българско масло, а не вносно. Добавяйте го след термична обработка на ястието
Най-лошото е, когато към отпадъците в организма хвърлим и лекарства. Това е все едно да слагаме отрова в отровата. Лекарствата са полезни основно при спешни състояния
Не е необходимо да сме аскети – тайната е в мярката, въпрос на доза. Кафето ако е една чашка на ден е добре