Бившият депутат от Великото и 36-то Народно събрание Христо Марков стана едно от лицата на протеста в Пловдив. Така той се върна в младите си години, за които твърди, че са били изпълнени с бунтарски дух срещу комунистическия режим.  

Паметливи негови колеги от Пловдивския университет разказват, че се обявил за репресиран, защото бил изключен от Комсомола (б.а. –  да обясним за по-младите читатели, че това беше тоталитарна младежка организация, в която членството беше задължително, а изключването почти граничеше с абсурд). До това доста решение се стигнало, защото Марков подпалил изпраните гащи на колежките на простора. Храбрият „антикомунистически акт” станал по време на студентска бригада, а георизмът на младия Христо избликнал след погълнато солидно количество алкохол.

Стари полицаи припомнят, че има и друга причина - Марков е бил разследван на опит за изнасилване по време на бригадата. Не е осъждан, но у него явно е останала горчилка от разпитите и един от първите му бунтове в зората на демокрацията беше срещу МВР.

Като велик депутат, избран от листата на СДС, отново след почерпка, той направи протест пред регионалната дирекция в Пловдив. Седна на входа и хвърли картата си на народен представител в знак на протест срещу подслушването. Тогава настоя директорът на полицията Иван Георгиев да му даде обяснение защо на телефона му са закачени бръмбари. Въпреки многобройните уверения, че няма такова нещо, Марков си тръгна, след като беше заснет от националната телевизия.

След известно затишие от прояви в обществения живот след разпада на Синята партия името на Христо отново изплува, но този път не в политиката, а в сферата на културата. Той участва с проект в конкурс, обявен от фондация „Пловдив 2019”. Гетото „Столипиново” ще е козът, с който Пловдив ще надцака София, Варна и Бургас в надпреварата за европейска столица на културата през 2019-а – тази идея, даваща предимство на ъндърграунда под тепетата разви той. Да се покажем пред Европа с недостатъците си, които да превърнем в наши предимства, беше целта му. Всъщност искал да превърне в пърформанс една ромска сватба. Концепцията му беше високо оценена и отличена.

Когато през юни започнаха протестите срещу кабинета „Орешарски” Марков отново влезе в челните редици и стана техен символ. Успя да си спечели гнева на майките, които живеят около Областната управа. Те се заканиха да го замерят с пълни памперси, тъй като обитателите на разпънатия там палатков лагер тормози тях и децата им.

Не е чудно, че при такива водачи на народното недоволство в Пловдив по улиците на града излизат едва стотина души.