Добре дошли в Дивия запад

 

Намерен зад сградата на Областна администрация труп взриви държавата в последните дни.

Масовото недоволство породи и редица въпроси:

Трябва ли да превърнем България в Дивия запад и всеки почувствал заплаха да стреля напосоки по всеки?

Възможно ли е притежаването на незаконно огнестрелно оръжие да не се наказва или може би трябва да се улесни процедурата по придобиването на законно такова?

Трябва ли да променяме законите както ни е изгодно, всеки път, когато решим да ни ги спазваме?

Да оставим ли правосъдието на тълпата?

Търсейки отговорите, нека започнем оттам, че България е член на ЕС и годината е 2018, а не сме в Дивия запад през втората половина на 19-ти век. Ако се борим и претендираме, че живеем в модерна европейска държава, то трябва да се научим да спазваме законите. А когато те биват системно нарушавани, не трябва да оправдаваме извършено престъпление с друго такова, а да потърсим отговорност на институциите, защо не си вършат работата.

Притежанието на лично оръжие не трябва да бъде разглеждано като право, а като отговорност. В противен случай много скоро можем да станем свидетели на масови стрелби по улиците, училищата и МОЛ-овете. 

Не вярвам, че някой от нас желае това!

Много юристи, в което ги подкрепям и аз, твърдят, че имаме добри закони. Самоцелната промяна на нормативен акт, целяща да отговори на конкретни частни случаи, единствено ще доведе до анархия и унищожаване на правовия ред. Тук отново трябва да поискаме институциите да вършат това, за което са призвани.

Всичко останало е правосъдие на тълпата. Колкото е по- голяма групата, има толкова по- малко разум  и повече първосигнални  реакции ще наблюдаваме в действията й. Оставим ли правосъдието в ръцете на разярена тълпа, то ние сме зачеркнали последните 3000-4000 години от развитието на цивилизацията ни.

Но в масовите протести от вчера може да намерим само едно положително нещо и то е, че все още не всичко е загубено за обществото. Дали ще го наричаме гражданско или просто общество, то вчера се показа наяве, макар и подведено от начина, по който му бяха представени събитията. Днес прокуратурата изнесе фактите по случая, от които стана ясно, че д-р Димитров може да е стрелял без умисъл за убийство, но умишлено се е опитал да прикрие следите от деянието си. За нас остава поуката, че монетата винаги има две страни, а истината е просто въпрос на гледна точка и представяне на фактите.

Но ако искаме да оцелеем като държава, то нека насочим протеста си към тези, които сме избрали да ни управляват. Време е да разберат, че не те ни притежават, а ние тях!

 

Йордан Василев-лидер на БСП в район "Източен" , Пловдив