Собственикът на Ботев (Пловдив) Цветан Василев  даде обширно интервю пред "Тема Спорт", в което говори за амбициите на "канарчетата" в Лига Европа и в първенството, строежа на новата база и стадиона, както и колко средства до момента му струва инвестицията в клуба.

-Г-н Василев, Ботев Пловдив най- после стигна до големия футбол - мачове с Щутгарт в евротурнирите. Радва ли ви това и какво очаквате от сблъсъците с германския клуб?
- Безусловно ме радва, защото в крайна сметка цялата стратегия, която заложихме преди две години и която, разбира се, се коригира непрекъснато, дава своите плодове. Към днешна дата Ботев играе добре, което е най-важното. Момчетата го правят с настроение. Щутгарт е сериозен съперник и за мен по-важно е от сблъсъците с тях да излезем с повече самочувствие и високо вдигнати глави. Никога в Ботев не са поставяни задачи на всяка цена. Целта е с всеки изминал мач отборът да играе все по-добре. Малко изненадващо беше това класиране за Лига Европа, след като ЦСКА се отказаха, но тимът се справя прекрасно дотук под ръководството на Стоилов. Убеден съм, че Ботев ще се представи достойно срещу Щутгарт. Като, разбира се, не крия желанието си и мечтата си да го отстраним. Не смятам, че мисията е невъзможна.

-В първенството също стартирахте отлично. Там докъде се простират мечтите ви, след като титлата изглежда реална и постижима цел?
- Пред отбора никога не са поставяни ниски цели, но и никога не са поставяни такива на всяка цена. Защото
титла на всяка цена не може да има. Ботев в момента играе може би най-модерния футбол в България. Но това не означава, че задължително ще успеем да станем шампиони. Трагедия няма да правим, ако това не се случи. За нас приоритет е да радваме публиката и да оптимизираме играта си. Има още какво да се желае. Въпросът е да не прекършим ентусиазма. За мен е много важно отборът да продължава да лети на крилете на фантазията и същевременно да е здраво стъпил на земята. Момчетата трябва да изпитват най-напред удоволствие от играта и на второ място да знаят, че са задължени да излязат с гордо вдигнато чело от стадиона и да поздравят симпатизантите и публиката.

-Кога трябва да бъде открита новата супермодерна база на Ботев в Коматево?
- По принцип сме на финалния етап. Считам, че не по-късно от 15 септември ще можем да зарадваме пловдивчани и по-специално тези, които са изкушени от тази велика игра, с един страхотен комплекс, какъвто в България със сигурност няма, а и на малко места на Балканите може да бъде намерен.

-Започнахте работа и по основния ремонт на "Колежа". Там какви срокове си поставяте?
- Стадионът ще бъде готов в рамките на две години, максимум. Разбира се, там имаме ограничителни условия във връзка с това, че все пак трябва да продължим да го ползваме за първенството. Но независимо от страхотните условия, които предлагат Бургас и "Лазур", и това, че Ботев е приет отлично от местната фенска маса, смятам, че мястото на тима ни в ев- ротурнирите е "Колежа". Това удоволствие на пловдивската публика ще можем да доставим не по-късно от 2015 година.

-Какво ви коства дотук проектът "Ботев Пловдив"? Наскоро собственикът на Лудогорец Кирил Домусчи-ев обяви, че на него му е струвало 10 милиона лева.
- На мен ми струва повече. Не бих искал да коментирам конкретни числа, защото проектът "Ботев Пловдив" не включва само годишната издръжка. Той е една инвестиция за мен и съм убеден, че си струва усилията. Разбира се, тя е инвестиция в бъдещето, защото школата и базата в КоматеВо на практика ще дават оттук нататък в продължение на 30 години сбоя продукт. Така че не бих искал да я оценявам по този начин. Иначе годишните разходи за Ботев, като във всеки един проект на зелено, защото този е точно такъв, в момента превъзхождат приходите. Но съм убеден, че това рано или късно ще се обърне, и то главно за сметка на всичко, което съпътства успешното развитие на един отбор. Успешна собствена школа, успешен маркетинг и успешни продажби на това, което е постигнал тимът. Аз съм бизнесмен и засега нямам губещ проект. В крайна сметка успявам да реализирам проектите си с печалба, независимо, че Ботев е по-различен. Тоест не бих искал да го правя на всяка цена за печалба, но съм сигурен, че всички тези усилия - както мои, така и на цялото клубно ръководство, ще направят и Ботев един печеливш проект, което ще даде още повече възможности за развитие на този прекрасен отбор.

-А може ли този проект да направи Ботев Пловдив хегемон у нас?
- Нямам такива амбиции. Хубаво е Ботев да задава темпото и модата и в момента се гордея с това, че показваме най-съвременната игра.

-Следите ли какво става в Левски и ЦСКА?
- Определено не е добре това, което се случва с ЦСКА и Левски. В крайна сметка лицето на българския футбол в преобладаващата част от най-новата история са именно тези два отбора. Вярвам, че те ще намерят начин да преодолеят проблемите. Така, както не беше добре и най-силният отбор извън София - Ботев Пловдив, да гние във "В" група. Доброто за българския футбол означава най-малко трите най-популярни отбора - ЦСКА, Левски и Ботев да стоят на ниво, защото това гарантира и успешното бъдеще на националния отбор.