Доц. Димитър Вучев е завеждащ секция паразитология и тропическа медицина в Медицински университет в Пловдив. Занимава се с паразитология от 1969 г. От 1997 г. до 2006 г.  завежда републиканския консултативен кабинет по паразитни и тропически болести към НЦЗПБ – София. Разговаряме с него по повод твърдения на експерти от Министерството на здравеопазването, че маларията може отново да се върне в България, след като официално е била изкоренена през 60-те години на ХХ век.

-Доц. Вучев, експерти от здравното министерство заявиха, че има риск маларията да се върне у нас. Според вас възможно ли е това?
- Да, смятам, че е напълно е възможно, защото комари, които не причиняват, но могат да пренасят маларийните паразити, има в България, на Балканския полуостров и в голяма част от Европа. Те са природен фактор, с който живеем и с който трябва да се съобразяваме. Не могат да се изтребят, макар че общините вземат мерки за намаляване на полулацията.
Освен това разпространението на маларията е свързано с миграцията на хората по света – българи и чужденци. Затова е важно преди всяко заминаване от България да се направи подготовка, дори пътуването да е само за две седмици. Необходима е консултация с паразитолог, а след пристигане в чуждата държава трябва педантично да се спазват набелязаните от него профилактични мерки.
- Освен от Африка откъде другаде може да се донесе малария у нас?
- От страни в Близкия и Далечния изток, от Индия, от Латинска Америка, някои Средиземноморските държави, дори от Анадола в Турция и от южните части на Гърция. При нашите съседи има единични случаи, но дори на полуостров Халкидики е имало неотдавна заболял от малария.
По тези причини лекарите у нас трябва да са нащрек, когато при тях дойде пациент с висока температура и каже, че се връща от чужбина, особено от някоя екзотична страна в тропиците. Колегите  трябва веднага да го насочат за консултация с паразитолог, защото колкото по-бързо започне специфично лечение, толкова по-ефективно ще е то. 
За да се доуточни диагнозата, се прави изследване на кръвта в паразитологична лаборатория, каквато има към всеки РЦЗ, МУ, някои ДКЦ и НЦЗПБ. Вземат се няколко капки кръв от пръста на болния и след не повече от 1-2 часа вече е напълно ясно дали диагнозата е малария. 
- Колко време след ухапването от комар се проявяват първите симптоми?
- Инкубационният период е между 10 и 40 дни. Но в моята практика съм лекувал пациент, развил болестта след година. Оказа се, че работата му е свързана с чести пътувания в чужбина. Той самият не вярваше, че има малария, защото току що се връщаше от Австрия, а в цяла Европа местни  случаи не са регистрирани от 60-те години. При прегледа обаче изяснихме, че преди 12 месеца е бил командирован в Югоизточна Азия, където навярно се е заразил.
- Какви са първите признаци на маларията?
- Започва с втрисане, температурата се покачва до 39-40 градуса, след няколко часа спада, което е съпроводено с обилно изпотяване. Това са симптомите на маларийния пристъп.
Тук трябва да уточним, че са познати 4 разновидности на заболяването, но смъртоносна е тропическата малария, която най-често се внася от Африка. При нея, след няколко дни болният получава мозъчни усложнения, изпада в делириум, след това – в кома и загива за 5-6 дни, ако не се започне своевременно специфична терапия.
Лично аз съм боледувал от тази форма, когато бях на работа в Ангола и съм се спасил на косъм от смъртта.
- Какво лечение се назначава на болните от малария?
- Проблемът е, че в аптечната мрежа у нас в момента няма достъпни  високоефективни противомаларийни препарати. В България е регистриран само един медикамент  – „Хлорокин“, но не се намира, а и не помага при всички случаи на малария – не е достатъчно ефективен при тропическия вид. Иначе политиката на Министерството на здравеопазването е всяка болница при необходимост сама да си достави лекарства. Ако тя не го направи, болният може и да умре, докато близките купят и донесат препарат от чужбина. Затова подчертавам, че терапията трябва да се поеме от паразитолог, тъй като колегите-специалисти трябва да разполагат с известен запас от някой противомалариен препарат.
- Какво препоръчвате на хората, на които предстои пътуване до екзотична страна?
- Първият ми съвет е да си вземат рецепта за лекарството, което ще им трябва и ще могат да си купят там, като редовно го приемат с профилактична цел. Задължително е в хотела да поискат да бъдат настанени в стая с комарник и климатик, които гонят комарите, те не обичат ниски температури. Но трябва да си носят и репелент срещу насекоми, с който да пръскат тялото си. Нека си вземат и спрей срещу комари за стаята. Идеята е максимално да се ограничи контактът с тях. Затова е добре да се обличат дрехи с дълги ръкави и крачоли, особено вечерно време, когато излизат на разходка.