Преподаватели от УХТ, които тази година празнуват 65 години от създаването на висшето учебно заведение, ще запознаят любознателните посетители с научноизследователската си дейност. Те ще разкрият тайните на традиционните храни и как може да се разбере дали в предлаганата храна се съдържат несвойствени за нея добавки и хранителни вещества. Традиционните храни и рецепти от различни региони на България ще са акцент в тазгодишната Нощ на учените в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Ще бъдат демонстрирани местни ястия в богатото им разнообразие и като културно наследство. Във фокуса на форума ще са традиционните български обредни хлябове, обредни хлябове по света и видове походен военен хляб от Византийската империя и Второто българско царство. Лектори ще са доц. Цветана Гогова и майстор Георги Лефтеров. Ще има и възстановка на паристорически метод за правене на сирене от гл.ас. Илиан Добрев.
Планираните дейности се фокусират върху повишаване общественото разбиране и ангажираност към науката, както и към привличане интереса на децата, учениците и студентите към научните дейности и технологиите.