Университетът по хранителни технологии учредява Бизнес университетска асоциация в хранителната индустрия и туризма , която да осъществява реална връзка на науката с бизнеса. Това заяви на пресконференция във висшето учебно заведение днес ректорът проф. д.т.н. Кольо Динков.

30 водещи структуроопределящи компании в сферата на хранителната индустрия и туризма са потвърдили, че се включват в асоциацията. Учредяването ще се състои на 11 октомври 2018 г. от 14 ч., като част от тържествата, с които Университетът по хранителни технологии отбелязва своята 65 годишнина.

Основната цел на асоциацията е осигуряването на финансов ресурс за повишаване на квалификацията на университетските преподаватели съобразно всички съвременни тенденции в сектора. „Ние смятаме, че това е необходимо за развитието на университета и за повишаване качеството на обучение на нашите студенти, независимо от факта, че работим в посока на повишаване на квалификацията на преподавателите ни и досега – само през тази година 112 преподаватели са се обучавали извън България“, посочи проф. Динков. Целта на асоциацията е да подпомага и присъствието на наши университетски преподаватели на различни изложения и бизнес форуми, както и гостуването на водещи европейски преподаватели в УХТ.

Искаме да върнем старата практика представителите на водещите компании от хранителната индустрия и туризма да участват като членове на държавните ни изпитни комисии, посочи още ректорът на УХТ проф. Динков. Те ще са хората, които ще задават и актуалните теми за дипломни работи на студентите. Асоциацията ще подпомага още дейността на университета, така че учебните планове да бъдат изготвяни съвместно с бизнеса.

УХТ отбелязва с още една сериозна проява юбилея си. На 11 октомври от 10 ч. ще се открие 65-та юбилейна научна конференция с международно участие „Хранителна наука, техника и технологии 2018“, съобщи зам.-ректорът чл.-кор. проф. Стефан Драгоев. Висшето учебно заведение продължава традицията на сериозно международно участие и научни новости - 156 учени от 26 университета и научно-изследователски институции ще участват с доклади в 6 направления на хранителната наука, техника и технологии.

За първи път в Университета по хранителни технологии се работи по толкова значим брой научни проекти - 7 действащи и още 2 научни проекта за над 1 млн. лв. по фонд „Научни изследвания“, стана ясно още на пресконференцията, която ръководството на висшето учебно заведение даде. УХТ продължава работата си по това да стимулира млади научни работници като е одобрило с вътрешни конкурси 15 теми.