Д-р Илияна Матеева е началник на отделение по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Има над 20-годишен опит в лечение на заболявания на дихателната система при деца и възрастни, на опорно-двигателния апарат – състояние след фрактури, алопластика на коленни и тазобедрени стави, на дегенеративни ставни заболявания, омартроза, коскартроза, гонартроза. Успешно лекува ревматични заболявания – ревматоиден артрит, ентезопатии на гръбначен стълб, системни заболявания, остеопороза, неврологични заболявания – деформираща лумбална спондилоза с радикулопатия, МС, Паркинсон, състояния след инсулти, диабетна полиневропатия.


- Д-р Матеева, като началник на отделението по физикална и рехабилитационна медицина, бихте ли споделили дали пациентите са наясно кога е подходящо да провеждат физиотерапия? Сега е модно и всички ходят на СПА, където сами си „назначават“ процедури.
- Като специалист с 20-годишен опит веднага мога да отговоря, че е добре терапията да бъде комплексна. В острата фаза на болестта лечението се провежда в отделение по неврология или по ревматология, където най-напред състоянието на пациента е уточнено диагностично. Във физиотерапията допълваме това лечение с физиотерапия и кинезитерапия с цел овладяване на болката и обучение в правилен двигателен режим.
При нас специално идват най-често болни от ортопедията, където са им били подменени коленни или тазобедрени стави, а също и след фрактури, навяхвания, изкълчвания и други травми.
За пациентите на верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ е чудесно, че имат достъп до комплексна медицинска грижа – от невролог, ревматолог, ортопед и физиотерапевт, а при нужда се консултират и със специалисти от други отделения – кардиология, урология, вътрешни болести и др.
Колкото до самолечението, смятам, че то е не само противопоказно, но дори е опасно за здравето. Имам случаи на здрави пациенти, които идват при нас след посещения в СПА центрове, защото са „събудили“ някои стари и дори забравени от тях болежки.
- Кой би трябвало да назначава лечението – личният лекар, ортопед, невролог, физиотерапевт или друг специалист?
- Вероятно правилният отговор е всички, тъй като основният специалист е лекарят, който е поставил диагнозата и е преценил, че след овладяването на острия стадий е необходима физиотерапия. Когато болният постъпи в отделението по физикална и рехабилитационна медицина, първата му среща е отново с лекар този път с цел изграждането на индивидуална програма, съобразена с общото състояние, локалния статус и придружаващите заболявания.
- Има ли разлика между физиотерапевтичните процедури в болница и в санаториум и каква е тя?
- За мен болничното и санаториалното лечение трябва да бъдат разграничавани. А и все пак се провеждат в различен тип заведения – едните са болници, а вторите са почивни бази, в това число и хотели.
- Не смятате ли, че санаториалното лечение в курортните и хотелски комплекси у нас има предимства, едно от които е наличието на минерална вода?
- Минералната вода, особена в България, безспорно има изключително ценни и полезни свойства, но понякога тя е нож с две остриета – обострят се много болести, има доста противопоказания, не е подходяща в ранния стадий на заболяването, нито за възрастни хора, а също и за страдащи от хипертония или високо кръвно налягане, както и за пациенти със сърдечно-съдови заболявания, в това число с доста разпространеното заболяване – разширени вени.
- В санаториумите болните се възстановяват по-добре, тъй като променят обстановката, откъсват се от всекидневните си задължения, от грижите за дома. Съгласна ли сте?
- Не. При нас в болницата също се възстановяват много добре, защото тези отделения са направени с тази цел. И ако пациентите са дисциплинирани и спазват препоръките на специалиста, възстановяването е гарантирано. Наистина при нас нямаме минерална вода, но високотехнологичната апаратура, необходима за този етап от лечението на всеки болен, е нова и модерна. Имаме и прекрасен персонал. Изобщо възможностите за рехабилитация в „Централ Хоспитал“ в Пловдив са отлични, затова интересът на пациентите е непрекъснат.
Нека отбележим и друг важен факт - независимо че са в стационар, болните са на абсолютно свободен режим. Не е редно да са приковани за леглата, тъй като не това е целта на терапията. Нали идват да се рехабилитират, т.е. да се подобри тяхната двигателна активност с цел връщане на работа и към всекидневните им задължения.
- Кога се усеща ефектът от физиотерапията?
- При голяма част от болните ефектът се усеща след завършване на процедурите, като престоят е 7 дни. Голяма част от тези състояния са хронични и обикновено се налага курсът на лечение да се повтаря периодично през определени интервали. След първия курс на терапия пациентът може да бъде насочен и към санаториум за следващия.
Но както вече споменах, подходът е индивидуален и е редно всеки пациент да се консултира със специалист.