Две прасета ще бъдат разфасовани и опечени на площад "Стефан Стамболов" за Коледа. Новината съобщи днес днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Той поясни, че това ще стане на 26 декември на обяд в 12:00 часа. Главното действащо лице ще бъде известният кулинар Ути Бъчваров. Пловдивчани са поканени да присъстват и да похапнат пържоли и да пийнат червено вино. Ще присъстват коледари с геги и гевреци. Така щели да се демонстрират отново здравите български традиции.
Ето пълното съобщение от общината.
Голям градски празник организира Община Пловдив във втория ден на Коледа. На 26-ти декември 2018 г. от 12 часа на площад „Стефан Стамболов“ ще бъде пресъздадена част от традиционната за празника атмосфера. Коледари от училище „Любен Каравелов“ ще изпълнят обредни песни и наричания за здраве и благодат.
Според народните обичаи на втория ден от Коледа празничната атмосфера продължава. Хората се събират, слагат богати трапези с месни ястия, вино и хляб. Именно за това важен акцент в програмата ще са традициите, свързани с трапезата и ястията за празника. Един от най-известните кулинари в страната Ути Бъчваров в демонстративно кулинарно шоу ще приготви за посетителите на площада задължителното за Коледа свинско месо. То ще бъде доставено от фирма „Братя Къртеви“.
Майстор-готвачът Николай Боруков от ресторант „Сол и Пипер“ ще осигури за посетителите гарнитурата фасул по специална рецепта, а фирма „Филикон“ ще достави киселите краставички и лютеницата.
Майстор-пекарят Димитър Йолтов ще се погрижи за хляба на трапезата. Винарска изба „Вила Юстина“ ще осигури червеното вино, а ресторант „Йегерхоф“ – бирата.
В общоградския празник ще се включат още Младежкият център и Националният алианс за работа с доброволци.
В следобедните часове на открита сцена празникът ще продължи с концерт на Певческо дружество “Ангел Букорещлиев“, трио „СИРУН “ , танцов спектакъл на Сдружение за култура, изкуство и спорт „Немезида“ и др.
За сигурността на гражданите ще се грижат служителите от „Общинска полиция“.