Председателят на БСП в район "Източен" Пловдив Йордан Василев излезе с позиция по повод последния случай с ромско насилие.

 

Нова година, нов случай на циганско, прощавайте, за да бъда политически коректен, ромско нападение. Случаят във Войводиново от неделя за пореден път изкара на дневен ред провалената интеграция на определено малцинство в държавата ни. След усвоените стотици милиони левове, днес все повече зачестяват своеволията на  ромите.
Месец след месец четем и гледаме новини за нападнати, бити, ограбени и убити от роми хора и май взехме да приемаме това за нормално. Претръпнахме като общество.
Е, от време на време се прокрадва в медийната мъгла по някое събитие, което ни вади от блаженото успокоение, че с ромите няма проблем. Събитията в Катуница помним всички… Сбиването в Гърмен… Случаят в Асеновград… Преди малко повече от два месеца бяхме свидетели на своеволно затваряне на път, заради незаконни гонки с каруци край Казанлък… Днес на дневен ред е  Войводиново… А Столипиново да гръмне е въпрос на време…
И за пореден път местната власт във Войводиново и в община Марица „на пожар“ открива, че от  години, ромите живеят незаконно там, в незаконно построени къщи,  върху общинска земя. И обещава, че ще се справи в кратки срокове с проблема, нищо че през последните седем години е имала възможността и инструментите за това.
Но всички тези събития ще ни се сторят като празничен фойерверк на фона на бомбата, заложена в пловдивския квартал и най-голямо  ромско гето в Европа - Столипиново. Там въпреки периодичните ПР акции по събаряне на незаконни постройки, процентът на незаконните продължава да е над 80. Махалата променя своя облик всекидневно, като новите постройки изникват „незабелязано“ от районната власт.
Ако скоро Ви се е налагало да минете по ул. „Ландос“, няма как да не забележите изчезналия на места тротоар. Няма как да не забележите и факта, че на две-три места къщи стъпват дори и на асфалта. Няма как да не забележите разхождащите се по платното местни жители и играещите там деца. Няма как да не забележите и търговските обекти, функциониращи в разрез с всички правни норми. Няма как да не забележите и струпаните боклуци. И това е в периферията, а вътре е още по- страшно.
Но за районния и градския кмет там проблеми няма! Там има верни избиратели!
Пред нас има два пътя. Единият е да продължаваме да се правим, че в Столипиново всичко е спокойно, докато бомбата не гръмне. А гръмне ли ще е страшно, защото дори и армията ни е по- малобройна от обитателите на гетото.
Другият е местната власт да намери воля, за да се заеме с проблемите и заедно с представители на местната общност, различните неправителствени НПО и граждански организации, както и с политическите сили да бъде изработена „Стратегия за Столипиново“ за справяне с незаконните постройки, живеещите без адресна регистрация, чистотата в махалата, здравето и образованието на децата.