"Грипът много ясно се отличава от останалите респираторни инфекции по това, че поваля изведнъж", обясни пред bTV националният здравен инспектор, д-р Ангел Кунчев. В понеделник беше обявена епидемия в областите Бургарс, Стара Загора, Силистра и Шумен.

"И името му идва от френското "грабвам", защото за 2 часа те грабва и поваля. Не започва постепенно с хрема, а с общо неразположение, температура, главоболие", допълни експертът.

Според него подценяването на грипа и самолечението с антибиотици са двете най-големи грешки при това заболяване.

Д-р Кунчев предупреди, че масовото пиене на антибиотици, които всъщност не лекуват вируса, само повишава резистентността на населението, която вече от години е проблем.

"Лекарят може да потвърди, че се е насложила допълнителна инфекция и да прецени има ли нужда от антибиотик, иначе в никакъв случай не пийте. За 4-5 дни, до седмица едни млад организъм трябва да се справи с грипа, така че ако до 4 дни първите симптоми не почнат да отшумяват, трябва да се отиде на лекар. Иначе няма нужда всички да се втурнат към джипито, то не е и възможно, при положение, че десетки хиляди вече боледуват - представете си всички едновременно да отидат на лекар", препоръча още експертът.

Той потвърди очакванията за пик в края на месеца.

"Няма начин една грипна епидемия да се спре, в миналото е имало опити на островни държави да се изолират напълно от материка, но с това само са отлагали епидемията, не са я предотвратявали", посочи като пример д-р Кунчев.

Той напомни, че болните не трябва да ходят на работа, нито деца със симптоми на грип да се водят на детска градина или училище.