Старши треньорът на Ботев Станимир Стоилов даде пресконференция преди гостуването на водения от него тим на ЦСКА. Освен за предстоящия мач,Мъри взе отношение около трансфера на Тодор Неделев в Майнц 05 и предстоящите  двубои на националния отбор на България в световните квалификации

-Г-н Стоилов как протече тази седмица за вашия отбор?
- Седмицата премина нормално, имахме достатъчно време да се подготвим за мача с ЦСКА, проведохме и двустранна игра с тима на Раковски за футболистите, които са взимали по-малко участие в срещите. . Смятам, че нашия отбор е готов за гостуването ни на ЦСКА. За съжаление все още не мога да използвам Иван Цветков, който се оплаква от болки след операцията, въпреки че игра в спаринга с Раковски. Валери Домовчийски също няма да играе с "армейците", защото не е напълно възстановен от разтежението. Вандер Виейра напредва в подготовката си и  попадна в групата за мача, но за него ще реша в последния момент дали да го използвам. Все пак и той имаше тежка травма на ръката и не можем да рискуваме здравето му.
-Какво е психическото  състояние на Тодор Неделев след истерията около трансфера му в Майнц 05?
- Получи се една интересна,вълнуваща, напрегната и нервна седмица, както за него, така и за самия клуб.  Надявам се Тошко по-най-бързия начин да преосмисли мисленето и концентрацията и да намери себе си за мача с ЦСКА. След като сагата приключи това  е добре и за него и за клуба. Трансферът вече е факт и Неделев  трябва да се концентира върху представянето си в Ботев през оставащите 3-4 месеца. Както отборът му помогна да се развие и да направи трансфера си, така и той да помогне на отбора  да постигне целите си. Той е трябва винаги да играе на високо ниво, след като направи трансфер в едно от най-силните първенства в Европа и света.
- Да очакваме ли други изходящи трансфери от Ботев?. Самият вие намекнахте за такива през миналата седмица.
- Не мога да гадая дали има интерес към наши футболисти. Но дори и да стане това, имаме достатъчен брой футболисти.  Все пак трансферният пазар още не е затворен. За мен по-важно да мислим за представянето на отбора и играта за нашето развитие. Надявам се в неделя вечер да покажем играта, която Ботев демонстрира в повечето мачове до този момент и да се поздравим с успех.
- След мача със Славия споменахте за проблемите с грешките, допускани в защита. Проведохте ли за това разговори с бранителите?
- И разговори водихме и тренировки правихме. Не смятам, че тези грешки са породени от незнание. Това е повече въпрос на концентрация, характер на самите играчи  и подценяване на ситуации от страна на самите футболисти. В поредица от по-сериозни  мачове, когато футболистите бяха концентрирани почти нямаше опасни ситуации пред нашата врата. Надявам се да бъдем на това ниво срещу ЦСКА. Ако продължим с грешките обаче ще си имаме доста проблеми.  Футболистите са задължени, след като са играли на по-високо ниво да бъдат на него, а не да лъкатушат с добри и лоши мачове. За мен е важно да играем постоянно на високо ниво. Играчите са длъжни да намерят главите си и концентрацията и да побеждаваме. Трябва да има една права с добри мачове и да се върви нагоре. Хиляди пъти съм казвал това. Минималното слизане да е добрите изяви и да продължим да растем. Иначе в последните мачове сме загубили много?
-Загадка ли е за вас тима на ЦСКА с непрестанните си трансфери, които прави?
-- Не, имам достатъчно представа от отбора на ЦСКА.Общо взето  според мен те навлязоха в добра форма и набраха добра скорост, след месец и половина тренировки. В последния си домакински мач играха много силно и отговорно. Така, че ЦСКА си остава един много силен и сериозен съперник.  Аз лично не се заблуждавам от писания. ЦСКА е опасен съперник,  особено на своя терен?
- Какво очаквате от предстоящия двубой- тактическо надиграване или мач открит  с много голове?
- Не можа да гадая как ще се развие мача и за головете. Нашата стратегия е отборът ни да   излезе да покаже това което тренира, може и е показал до сега.  Всяко друго нещо ще бъде отстъпление от нашите амбиции. Искам нашият отбор да играе на добро ниво. Ако го направим и загубим ще поздравим съперника. Уверен съм, че ако покажем истинските си възможности, ще постигнем добър резултат срещу ЦСКА.
-Ще ли липсва ли  Тодор Неделев и ще му търсите ли заместник?
-Ако трябва да съм честен Ботев губи един от талантите си, един от импровизаторите , реализатор и подавач. Губим доста.Има време до напускането му. Ще се опитаме сегашните играчи да вдигнат нивото си и да го заместят. Ако не стане, ще търсим нови футболисти. За момента Тошко е един от основните ни играчи. В оставащите месеци при нас той трябва да продължи да със силните си изяви и да играе по-добре. Надявам се все пак да компенсираме бързо загубата от напускането му, която е голяма за всички, но това е футболът. Трябва да направим всичко възможно от школата да излязат нови момчета от класата на Тодор Неделев, а не да чакаме 15-20 години. В скоро време с младите момчета влизаме в новата ни база в Коматево и е работим активно върху израстването им и да търсим създаването на големи таланти. Това е наш ангажиментна всички в клуба- треньори и ръководители да развиваме младите ни футболисти.

- Какво очаквате от мачовете на националния отбор на България?
- Надявам се да постигне целите си и това, които очакват всички българи- тоест да запазим шансовете си за участие в баражите. Трябва да бъдем реалисти, а не големи оптимисти или големи песимисти. Ако спечелим две победи ще бъде прекрасно. Надявам се след мача в неделя нашите футболисти да се концентрират напълно за изявите си в националния отбор на България и да дадат най-доброто от себе се за тима. Ботев дълго време не е имал национални състезатели, а сега има по един, двама, трима или повече. Това е добър атестат за нашата работа и работата на всички играчи. Кои от тях ще играят решава националния селекционер. Факт е, че в Ботев се работи добре, щом разчита на него.
-