Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия са в програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се проведе на 16 февруари в Града под тепетата.
Програмата започва в залата за срещи „Central Events“ на ул. „Княз Александър I-ви“ 32 с приветствие от  Областна администрация - Пловдив. Експерти от „Slow Food International“ ще представят „Earth Markets“ – модела  за фермерски пазари на „Slow Food“ или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на „Slow Food“ – Албания.
„От бавно хранене към бавен туризъм"  е темата на презентацията на Велизар Петров,  изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.
В 11 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. „Какво влагаме в понятието „домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.
По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще се включат домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат прредставени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно  пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от   Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова. Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи.
Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни са предвидени да продължат от 12 до 19 часа.
Slow Food Пловдив Фест се организира от Фондация „LocalFood.bg“ в партньорство със „Slow Food“ в България, „Slow Food International“, Областна администрация - Пловдив, Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия, район „Централен“ и район „Тракия“. Събитието е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програма на Slow Food Пловдив фест

9:00 – 9:30 Регистрация.
9:30 – 9:40 Откриване с приветствие от Областна администрация Пловдив.
9:40 – 10:20 “Earth Markets – моделът за фермерски пазари на Slow Food или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство”. Презентация на експерт от Slow Food International.
10:20 - 10:40 Представяне на Slow Food Albania.
10:40 – 11:00 "От бавно хранене към бавен туризъм" - презентация на Велизар Петров – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия.
11:00 – 12:00 Отворена дискусия на тема „Връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града? Какво влагаме в понятието „домашна храна“? Как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите?“.
Участници:
- Представители на конвивиума Slow Food в Куртово Конаре, един от шестте Президиума към Slow Food в България и организатор на ежегодния фестивал Куртово Конаре Фест.
- шеф Росен Чакъров – главен готвач на ресторант „Хемингуей“,
- Филип Филчев - управител на ресторант Central,
- Мария Грънчарова – собственик на „Комплекс Дияна в с. Труд,
- доц. Десислава Димитрова – национален лидер на Slow Food в България,
- Гергана Кабаиванова – управител на Фондация LocalFood.bg, координатор на Slow Food Plovdiv и организатор на Фермерски пазар Пловдив,
- кулинари от Пенсионерски клуб "Чинара" в с. Белащица,
- кулинари от селата Старо Железаре, Марково, Храбрино, гр. Раковски, гр. Хисаря и гр. Садово.
⚠ Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи.
????12:00 – 19:00 Фермерски пазар и дегустация на местни традиционни храни
Slow Food Plovdiv Fest се организира от Фондация LocalFood.bg в партньорство със Slow Food в България, Slow Food International, Областна администрация Пловдив, Regional Development Agency with BSC for SMEs, Община Пловдив - Район Централен, Община Пловдив - Район Тракия и Restaurant Central. Събитието е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC